23948sdkhjf

Jernstøberiet Dania satser på kernen

Finanskrisen blev en kærkommen lejlighed for jernstøberiet til at finjustere sin strategi med kernekompetencer, kernesegmenter og kernestøbning som omdrejningspunkt.
Det er som at tage et spring tilbage i tiden, når man træder ind i den store mørke hal, hvor ansigterne på de mænd, der omgås flere hundrede grader varmt jern med en legende lethed, lyses op af flammer fra det store jernstøberianlæg. Men jernstøberierne hører ikke fortiden til.

- Nogle opfatter støberiet som en gammeldags virksomhed, og sådan virker det måske også i nogle processer. Men mængden af støbegods i verden går op, og støberi er faktisk en fordelagtig økonomisk og miljømæssig proces, siger Per Thy Sørensen, administrerende direktør hos Jernstøberiet Dania, til Metal Supply.

Paradoksalt nok lider det europæiske marked, trods den globale fremgang, under spændingerne fra finanskrisen, hvor usikkerhed og nervøsitet får støberiernes kunder til at agere forsigtigt og reagere hurtigt på konjunkturelle forandringer.

Læs: Første del af Metal Supplys brancheanalyse af de danske jernstøberier her

En brancheanalyse foretaget af Metal Supply afslører, at den manglende stabilitet i markedet er hård ved støberierne, der som det yderste led i den industrielle fødekæde mærker effekten af nervøsitetsbetingede lagerreduceringer med forstærket kraft; betegnet som en såkaldt bullwhip-effekt.

Fokus på kernekompetencer og kernesegment
For Jernstøberiet Dania, som er specialiseret i kompliceret støbegods i små og mellemstore serier, betyder udviklingen, at 2012-regnskabet bar præg af en faldende markedsaktivitet som resultat af gældskrisen i Sydeuropa, og dermed knækkede den opadgående kurve fra 2010 og 2011.

Læs: Anden del af Metal Supplys brancheanalyse af jernstøberierne her

Trods den knækkede kurve i 2012 er Dania er kommet styrket ud af finanskrisen, som viste sig at være en kærkommen lejlighed for Aars-virksomheden til at fokusere og finjustere forretningen. Således iværksatte jernstøberiet en række strategiske tiltag for at imødekomme den intensiverede konkurrencesituation.

- Vi fokuserer meget mere specifikt på det, vi er dygtige til, og så henvender vi os mere målrettet til kernesegmentet. Vi har fintunet vores strategi, forklarer Per Thy Sørensen.

Mere kerne
Begrebet kerne går i det hele taget igen hos Jernstøberiet Dania. Virksomhedens kernekompetence består i at støbe kompliceret gods - oftest med kerner. Det vil sige støbegods med indre hulrum; eksempelvis oliekanaler i hydraulikemner.

- Vores speciale er små og mellemstore serier af komplekse emner, som er vanskeligere at lave. Det er typisk emner med kerner, som er mere komplicerede, og det kræver højere præcision, siger den administrerende direktør og uddyber:

- Det er en strategi, vi har valgt, fordi det er der, vi har vores kernekompetencer. Og heldigvis for det, for det er den eneste måde, man kan konkurrere på, hvis man er et dansk støberi.

Svære rammebetingelser for jernstøberi
Strategien betyder, at Dania er en arbejdstung virksomhed, som grundet de små og mellemstore serier har mange omstillinger i sin produktion. Ulempen herved er tyngden af lønomkostningerne, der sammen med høje energiafgifter udgør nogle problematiske rammebetingeler for at dyrke jernstøberi i Danmark.

- Vi kan ikke konkurrere på pris og omkostninger. Hvis man kigger på vores omkostninger er de tre største poster: løn, materialer og energi. Materialerne kan vi få til samme pris som de østeuropæiske og tyrkiske støberier, men vi har et problem med energien på grund af den voldsomt høje PSO-afgift, forklarer Per Thy Sørensen.

I et forsøg på at reducere omkostningerne og styrke produktiviteten har Dania flyttet sine bearbejdningsaktiviteter til Polen, men Per Thy Sørensen forklarer, at selve støberiet er så forankret i den nordjyske jord, at det ikke kan flyttes. Det gælder de fysiske faciliteter, men også virksomhedens specialiserede produktion, der i høj grad drives af en stærk videnbase hos medarbejderne bag de røde tegl på Markedsvej i Aars.

Læs også: Underleverandører stilles over for nye krav

Per Thy Sørensen er meget bevidst om den iboende specialistviden hos folkene på gulvet, og Dania søger derfor at drage nytte heraf ved at implementere en leankultur i virksomheden.

- Vi arbejder en del med lean. For Dania drejer det sig om en langt højere grad af medarbejderinvolvering, fordi den, der står ved en maskine eller proces til daglig, ligger inde med vigtig viden. Det handler rigtig meget om organisationsudvikling og at tænke anderledes som organisation.

Forklaring:
I takt med, at forsyningskædens aktører garderer sig mod variationer i efterspørgslen med ekstra stor forsigtighed, rammes det yderste led af kæden ekstra hårdt. Det skyldes blandet andet, at de forecast-modeller, der bruges til at prognosticere efterspørgslen og dermed lagerbeholdningen, er præget af en vis usikkerhed.
Usikkerheden betyder, at virksomhederne opererer med en lager-buffer, som i tilfælde af lagerreduktioner eller -forøgelser giver større udslag i efterspørgselsprognoser, jo længere man bevæger sig op ad forsyningskæden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093