23948sdkhjf

Virksomheder skal have kortlag PFAS-udledning i industrirøgen

Hvor meget PFAS udledes der i industrirøg og hvor skal grænseværdien ligge? Det vil Miljøstyrelsen nu kortlægge via målinger på udvalgte virksomheder

Hvor meget PFAS udleder danske virksomheder i industrirøgen?

Det spørgsmål er der ingen, der kan svare på, og derfor vil regeringen og en bred vifte af Folketingets partier nu have kortlagt omfanget. Det skriver Miljø- og ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.

- Der har den seneste tid været massiv medieomtale af den danske virksomhed Accoat, der udleder PFAS gennem virksomhedens industrirøg. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen sikre det nødvendige vidensgrundlag til, at der kan udarbejdes grænseværdier for PFAS i røg. Det er det arbejde, som jeg nu sætter i gang sammen med partierne bag PFAS-handlingsplanen. PFAS er over det hele og potentielt også i luften, og det bliver vi nødt til at have mere viden om, så vi kan regulere de virksomheder, der udleder PFAS i røg, udtaler miljø- og ligestillingsminister Magnus Heunicke (S).

Kortlægningen af udslippet af PFAS i luften fra industrirøg, skal foregå i to faser: Først skal Miljøstyrelsen kortlægge, hvilke brancher og konkrete virksomheder, de anvender PFAS og derfor potentielt kan udlede det til luften.

Det kan for eksempel være virksomheder, der producerer eller håndterer PFAS-baserede produkter, som kræver varme og/eller overfladebehandling. Det kan også være, når virksomheden afbrænder PFAS-baserede restprodukter.

I den anden fase skal der gennemføres konkrete målinger af PFAS-forbindelser af luft fra skorstenene på udvalgte, relevante virksomheder.

Kortlægningen og målingerne skal munde ud i, at Danmark kan fastsætte grænseværdier for udledningen af PFAS i industrirøgen. Der er i dag ikke nogen lande, der har fastsat grænseværdier for PFAS-udledning i industrirøg og dermed kommer Danmark til at gå forrest på området.

Miljøstyrelsen forventer at være færdig med kortlægningen i 2026.

PFAS-handlingsplanen blev vedtaget i 2024 af SVM-regeringen sammen med Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062