Dansk erhvervsliv er indkaldt til orientering om Trump-told

Dele af dansk erhvervsliv er indkaldt til en orientering i Erhvervsministeriet om told, fordi USA vil pålægge ekstra told på varer fra en lang række lande.
Det bekræfter Erhvervsministeriet over for Ritzau.
Mødet finder sted fredag eftermiddag og omhandler den massive usikkerhed, som er opstået efter USA's udmelding sent onsdag aften dansk tid.
Fagbevægelsen samt erhvervsorganisationer som Dansk Industri og Dansk Erhverv ventes at være til stede på mødet.
Der ventes også at være et kort pressemøde med erhvervsorganisationerne og fagbevægelse sent fredag eftermiddag.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har tidligere orienteret parterne, da det var ventet, at den amerikanske præsident, Donald Trump, ville øge toldafgifterne.
Onsdag aften dansk tid præsenterede han officielt planerne, som vil blive ført ud i livet 9. april.
På grund af frygt for de nye toldplaner oplevede flere store aktieindeks de største fald på en enkelt dag siden 2020 under coronakrisen.
Frygten er, at det vil udløse en global handelskrig og trække den amerikanske økonomi ned i en recession, hvilket er en periode med økonomisk nedgang.
Økonomer venter, at det vil medføre dyrere varer over hele verden, fordi USA er en stor handelspartner for mange.
Blandt andre EU-Kommissionen har sagt, at den vil indføre told mod varer fra USA, men det er endnu ikke udmeldt endeligt.
Donald Trump vil med højere told tvinge udenlandske virksomheder til at producere deres varer i USA og skabe amerikanske arbejdspladser.
Udfordringen er imidlertid, at amerikanerne også risikerer at blive ramt af de nye toldsatser.
Det sker, fordi mange varer slet ikke produceres i USA. Derfor vil man alligevel skulle importere en masse varer, der altså bliver dyrere, end de hidtil har været.
Dansk Industri vil være til stede på mødet og opfodrer EU's 450 millioner indbyggere til at stå sammen og tvinge Trump til forhandlingsbordet.
- Jeg vil opfordre til, at EU og Danmark fortsat arbejder for at undgå en handelskrig eller i hvert fald gør den så kortvarig som mulig, men også være klar til at svare proportionelt igen, siger DI's chef for geopolitik Peter Thagesen i en skriftlig kommentar.
/ritzau/