23948sdkhjf

Tre netværk vil forene kræfterne

Et nyt super-materialenetværk er på vej til at se dagens lys. Målet er at skabe vækst og arbejdspladser.
Større viden om materialeteknologi og optimal brug af nye materialer er en direkte vej til at bevare industriel produktion og arbejdspladser i Danmark. Det mener tre danske virksomhedsnetværk, som derfor nu i fællesskab vil etablere supernetværket Dansk Materiale Netværk (DMN), der vil få over 400 virksomheder som medlemmer og desuden omfatte cirka 20 universiteter og videncentre.

De tre partnere er Plast Center Danmark, Alucluster og Staalcentrum, som arbejder med henholdsvis plast, aluminium og stål. Sammen står de bag en ansøgning til Rådet for Teknologi og Innovation (RTI) om at etablere innovationsnetværket DMN, der er skræddersyet til at bidrage til at realisere målsætningerne i såvel EU’s forsknings- og udviklingsprogram Horizon 2020 som den danske innovationsstrategi fra 2012, der skal skabe vækst og arbejdspladser.

Målrettet SMV’er
EU har således udpeget materialeteknologi som en ”Key Enabeling Technology”, der skal være med til igen at gøre europæiske virksomheder konkurrencedygtige.

- Internationalt står materialer højt på industriens dagsorden som grundlag for produktudvikling og innovation. Derfor tilbyder DMN en unik mulighed for at styrke industrien i Danmark gennem viden, der kan komme alle fremstillingsvirksomheder til gavn. Ikke mindst SMV’erne vil kunne få stor gevinst med en bedre adgang til materialeviden, siger direktør Michael Nedergaard fra Alucluster.

Han understreger, at DMN er meget mere end en overligger på eksisterende aktiviteter. DMN skal blandt andet have en faglig styrke, der gør netværket til en vægtig samarbejdspartner for universiteter, GTS-institutter og udenlandske videncentre og materialeklynger. Samtidig skal netværket være bredere end de tre partnere til sammen; en åben dør ind for virksomheder til masser af materialeviden.

Vil sikre videntunge arbejdspladser
Industrien skal blandt andet kunne få rådgivning om valg og anvendelse af det optimale materiale til en given udfordring. Målet er at hjælpe virksomhederne med at udvikle konkurrencedygtige og unikke slutprodukter.

- Materialeviden er grundlaget for at udvikle bedre, billigere og mere miljøvenlige produkter. Nye materialer muliggør også nye produkter med stor værditilvækst. Det kan sikre videntunge arbejdspladser, hvor lønudgifterne er af mindre betydning, uddyber forretningsfører Jon Kold fra Staalcentrum.

DMN vil fokusere på de materialer, der har størst betydning for dansk industri: Metaller, polymere materialer, halvledere og keramer. Både som enkeltstående materialer og i nye kombinationer.

- Den optimale løsning kan ofte ligge i kombinationer og kompositter, hvor man kan udnytte delmaterialernes egenskaber optimalt. Netop her har DMN en styrke, fordi vi samarbejder på tværs af de tidligere faglige grænser om at nå et bedre resultat, end vi ville kunne hver for sig, siger centerleder Dorte Walzl Bælum fra Plast Center Danmark, der bliver DMN’s administrator.

For at opnå størst mulig effekt på indsatsen har DMN valgt fire indsatsområder, hvor materialeteknologi har stor betydning for danske virksomheder: Energi, velfærd & medico, procesteknologi til fremstilling af fødevarer og transport. Rådet for Teknologi og Innovation (RTI) afgør DMN’s ansøgning på et møde den 4. december 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079