23948sdkhjf

Brændeovnsproducenter holder varmen

Et godt ry i nabolandene giver en svagt stigende vækst og en dansk branche, som generelt har det lunt på bundlinjen.
Cirka fire ud af fem brændeovne, som bliver smedet i Danmark, tjener som varmekilder i udenlandske hjem. Brændeovne er en lun, dansk eksportsucces, og en brancheanalyse, foretaget af Metal Supply, viser også, at 10 ud af 12 producenter tjente penge i 2012.

Og det skyldes, at der i nærliggende lande er en høj tillid til danske brændeovne. Det vurderer Kjeld Vang, som er direktør for DAPO, som er brancheorganisation for pejse- og brændeovnsproducenter.

- Danske virksomheder vinder på, at vi virkelig har lagt kræfterne i miljørigtige løsninger. En svanemærket ovn, som bærer det nordiske miljømærke, udleder partikler, der er langt under grænseværdierne, siger han.

Brancheanalysen som Metal Supply har foretaget viser, at de tolv brændeovnsproducenter til sammen genererede et driftresultat på 54 mio. kr. i 2009. Siden er det samlede driftsresultat steget til 87 mio. kr. i 2012 - svarende til en stigning på 61 procent.

Hjemmemarkedet frøs fast
Og så hjælper det, at man i Tyskland oplever en løbende udskiftning af gamle brændeovne, fordi tysk lov kræver, at gamle, mere svinende brændeovne skal helt ud.

- Det har gjort, at man har haft held med at sælge miljørigtige danske brændeovne.

Læs også: Krisen kom belejligt for brændeovnsbranchen

Det danske hjemmemarked er derimod stagneret, vurderer Kjeld Vang, og det skyldes især stilstand på boligmarkedet, vurderer han.

- Det er typisk, når man flytter ind i nyt hus, at man anskaffer sig en ny brændeovn, og når der er stilstand på boligmarkedet, så er der også færre, der køber brændeovne.

Frygter ikke afgifter
Men han frygter også, at forbrugernes frygt for eventuelt kommende afgifter kan skræmme folk fra at købe brændeovne.

- Forhandlerne møder tit kunder, som spørger, om det ikke kan passe, at politikerne er på vej med afgifter, siger Kjeld Vang, som ikke selv frygter, at det sker.

- Nu har vi for nylig spurgt alle partiers ordførere. Enhedslisten vil ikke afvise en afgift for brændeovnsejere. Alle andre afviser, at det kan komme på tale, og vi har også breve fra både miljøministeren og skatteministeren, som siger, at der ikke er politiske planer om afgift på brændeovn.

Trods et lille fald sidste år er branchens samlede bruttofortjeneste steget med 37 mio. kr. siden 2009. I 2012 blev den samlede bruttofortjeneste 343 mio. kr. mod 347 mio. kr. i 2011.

Et broget, men lunt billede
Brændeovnsproducenterne har kontinuerligt forbedret branchens samlede bundlinje i perioden 2009-2012. Således steg branchens resultat af primær drift med 61 procent fra 2009 til 2012.

Fra 2009 til 2010 steg branchens resultat af primær drift med 23 mio. kr., svarende til en forbedring på 42 procent. Og trods sagtnet fart forbedrede branchen også såvel driftsresultat som resultat før skat i 2011 og 2012.

Men hvor kun én ud af de tolv producenter forværrede sit resultat af primær drift i 2010, forværrede fem producenter sit resultat i 2011. Det betød, at det samlede driftsresultat steg med marginale 3 procent – fra 78 til 80 mio. kr. I 2012 måtte seks ud af tolv producenter sande fald i driftsresultat, men samlet set steg driftsresultatet alligevel fra 80 til 87 mio. kr. – svarende til en stigning på 8 procent.

Et kig på de enkelte producenter afslører, at tre virksomheder har forbedret deres driftsresultater hvert år igennem analysens periode. Det drejer sig om Aduro, Heta og Termatech. Ingen producent har forværret sit driftsresultat hvert år, og kun tre producenter har forværret driftsresultatet to år i træk.

Hwam A/S, som genopstod i 2009 oven på konkursen hos Hwam Heating Systems, forværrede sit driftsresultat fra 2009 til 2010 og igen marginalt fra 2010 til 2011. Senest har Jydepejsen forværret sin bundlinje i 2010 såvel som 2011, hvilket også gør sig gældende for Morsø Jernstøberi.

Overordnet set har branchen tjent små 300 mio. kr. siden 2009, og kun to producenter, Meteor og Jydepejsen, fremviser røde tal for analyseperioden, mens Jydepejsen har et beskedent overskud på 0,2 mio. kr. I branchens indtjeningsmæssige top ligger Scan og Aduro med driftsresultater for perioden på omkring 60 mio. kr., mens både Heta, Lotus og Termatech har tjent omkring 40 mio. kr. i perioden.

Anvendt metode:
Branchen består af tolv producenter: Aduro A/S, Heta A/S, Hwam A/S, Jydepejsen A/S, Lotus Heating Systems A/S, Meteor A/S, Morsø Jernstøberi A/S, Rais A/S, Scan A/S, Termatech A/S, Varde Ovne A/S og Westfire A/S.
Analysen er baseret på tal og data fra virksomhedernes årsrapporter i perioden 2009-2012. Der er indhentet data for omsætning, bruttofortjeneste, resultat af primær drift, resultat før skat, antal ansatte og aktivmasse, hvor det er muligt.
Der forefindes 2012/2013-regnskaber for Aduro, Hwam, Jydepejsen og Westfire, mens der er benyttet 2012-regnskaber for de resterende aktører.
Meteor ændrede regnskabspraksis i 2012, hvorfor 2012-tallene dækker en 9-måneders periode.
Producenten Contura var også inde i billedet til at indgå i segmentet, men er udeladt, da det ikke var muligt at finde data for virksomheden.



Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095