Mini-Picker robot skal erobre verdensmarkedet
Små prisbillige og fleksible robotsystemer, der er målrettet mindre virksomheder, skal være robotudviklernes svar på en af industriens mest komplicerede automationsopgaver - bin-picking.
Scape Technologies' bin-picking-løsninger bruges i dag hos blandt andre bilproducenter, men typisk til håndtering af tungere emner med brug af større traditionelle industrirobotter og dermed også typisk en automationsinvestering på over 1 mio. kr.
For dyrt for små og mellemstore virksomheder
Næste generation af bin-picker robotter skal være mindre og mere fleksible, og et konsortium er derfor gået sammen om at udvikle og markedsføre en lille Mini-Picker-robot til pluk af industriens småemner.
- I Danmark og andre lande har vi oplevet, at små og mellemstore virksomheder, der producerer til ordre eller mindre serier, ofte finder det vanskeligt at finde avancerede automationsløsninger, som både er tilstrækkeligt fleksible og til at betale. Det går blandt andet ud over danske virksomheders konkurrenceevne, fortæller Søren Bøving-Andersen fra Scape Technologies.
Normalt kan robotter kun behandle det emne, de har fået fat i, hvis griberen holder objektet i en bestemt vinkel. Derfor vil bin-picker-robotten ofte lægge objektet ned for at tage et nyt greb i den rigtige vinkel. Blue Ocean Robotics vil udvikle et tool-unit med indbygget griber og sensor, som kan bestemme det nøjagtige greb, imens robotten har fat i emnet, og dermed spare tid. Det vil forøge robottens produktivitet og dermed forbedre investeringen, hvilket er stærkt efterspurgt i industrien.
Samlet pakke klar om tre år
Den udviklede tool-unit skal kombineres med små 5 kg robotter fra Universal Robots. Målet er en Mini-Picker - en co-worker robot, der let kan flyttes rundt i produktionen og omstilles til nye emner. Scapes softwareløsninger, Universal Robots nye generation kraftstyrede robotmanipulator samt Blue Ocean Robotics’ tool-unit skal gøre det muligt, at brugerne kan klare dette på en-to timer.
DTU Fotonik vil stå for sensoroptik og AAU for positionsbestemmelser af emner, som skal integreres i et tool-unit design fra Blue Ocean Robotics/SDU. SDU bidrager desuden med kraftstyring og baneplanlægning af robotten.
Om tre år håber konsortiet at kunne gå ud med et attraktivt standardprodukt, som kan sælges i én færdig pakke af forhandlere i hele verden.