23948sdkhjf

Dansk klynge skal slå de multinationale på procesudstyr

Pakkeløsninger skal markedsføre dansk procesudstyr uden om de store ingeniørhuse.
Tefka i Galten har i mange år lavet vejeudstyr til fødevareindustri i hele verden og har i mange år været underleverandør for større ingeniørhuse, der har leveret pakkeløsninger af procesudstyr til større fødevarerfabrikker.

Men som mange andre danske underleverandører har Tefka i de senere år oplevet at blive valgt fra, og derfor må man nu selv genopdage vejen ud i verden.

Det skyldes ifølge John Elling Rasmussen typisk, at ingeniørhusene er blevet en del af af multinationale selskaber, som i højere grad finder sine leverandører i lavtlønslande, og skal en fabrik åbnes i Indien, er det typisk indiske underleverandører med lavere lønomkostninger end danske, som kommer i spil.

Netværk for "de efterladte"
Og det mener han er synd, for danske virksomheder har en masse viden og knowhow om procesudstyr til fødevareproduktion, og det risikerer at gå tabt, hvis man ikke bevarer tilknytningen til fødevarebranchen ude i verden.

Derfor har Tefka gået med i en klynge, som skal samle "de efterladte" underleverandører i Danmark.

- Vi, de mindre virksomheder, er blevet efterladt tilbage og har mistet kontakten til slutkunderne. Men vi kender dem, og vi har været hos dem og installeret og monteret for dem. Nu skal vi finde vejen tilbage.

Derfor forsøger Tekfa med en ny klynge af virksomheder med viden at få foden indenfor, og lige nu ligger der et tilbud for mere end 50 millioner kroner i Saudi-Arabien på vegne af Tefka og Jorgensen Engineering, som er gået sammen om at afgive tilbuddet. John Elling Rasmussen tør ikke spå om tilbuddets skæbne, da et bestyrelsesmøde hos saudierne skal afgøre den.

- Det kan ske i morgen, at vi får svar, eller det kan ske om et halvt år.

Tilbuddet om udstyr til at veje, dosere og pakke mælkepulver, er det mest fremskredne projekt, men klyngen har også fået forespørgsler på tilbud fra Kina og Australien.

Spring rådgiverne over
John Elling Rasmussen vurderer, at man vil kunne klare sig i den globale konkurrence, fordi man i årtier har opbygget. Stolte danske traditioner med produktion af kvalitetsfødevarer og udvikling af mejerier og andre fabrikker har opbygget en enorm viden, som der må være efterspørgsel på i en verden, hvor fødevareproduktion er i hastig vækst i de lande, hvor befolkningerne vokser og hvor der er fart i industrialiseringen af mad.

Klyngen med Tekfa og Jorgensen Engineering er nu en del af et netværksprojekt i Dansk Industri. Håbet er, at man kan samle en masse forskelligartede, men sammenhængende kompetencer, således at man samlet bliver i stand til at konkurrere direkte med de multinationale ingeniørhuse.

Indtil videre råder klyngen ikke over proces-ingeniører eller fødevareteknologer, men det er meningen, at disse kompetencer skal tilknyttes netværket. Det er dog ikke altid, at det er nødvendigt.

- En multinational virksomhed som Nestlé har de kompetencer i forvejen. De skal bare have leveret udstyret.

Og det kan netop udgøre en konkurrencefordel, for ved at sælge sig selv som en dansk klynge af producenter, kan kunderne ude i verden springe ingeniør- og rådgivningsleddet over og handle direkte med udstyrsproducenten, påpeger John Elling Rasmussen.

Dansk Industris netværksdannelse sættes igang i forbindelse med en konference, som foregår 4. februar 2014.

Artiklen er en del af temaet Foodtech.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094