23948sdkhjf

Sorø-smedje: Det var CE eller lukning

Ejerne bag Poul W. Jensens Eftf. måtte låne i banken for at skaffe en livsnødvendig certificering. Nu håber de, at loven også håndhæves.
Metal Supply følger op

- Vi snakker meget om, hvorvidt vi skal dreje virksomheden i en anden retning, så vi ikke leverer til byggebranchen længere. Men det ender nok alligevel med, at vi tager springet og får certificeringen.

Sådan sagde Peter Hansen til Metal Supply 13. februar 2013 , hvor smedevirksomheden Poul W. Jensens Eftf. i Sorø ikke vidste, om man ville gå efter at opfylde kravet til ce-mærkning, som træder i kraft 1. juli 2014.

Metal Supply er nu vendt tilbage til Poul W. Jensens Eftf. for at høre, hvad der siden er sket. I februar i år opnåede virksomheden det nødvendige EN 1090-certifikat.
- Vi var skeptiske, da vi startede. Det hang os ud af halsen. Vi er jo her for at arbejde med vores hænder og ikke for at sidde og læse paragraffer, siger Peter Hansen, en af to ejerledere bag smedevirksomheden Poul W. Jensens Eftf. i Sorø.

Det var februar 2013, og Peter Hansen og Ole Kristensen overvejede, om man skulle EN 1090-certificeres for at ruste sig til ce-mærkning, når lovkravet om mærkning skulle træde i kraft 1. juli 2014. Men ejerduoen tvivlede stærkt på, at man ville finde de 250.000 kr., som certificeringsprocessen skønsmæssigt ville koste. En stor udgift, der svarede til det kvarte af egenkapitalen og som svarer omtrent til de beskedne årsresultater, som smedevirksomheden hvert år får i land.

Med deres alder på 38 år tilhører de branchens yngste halvdel af ejerledere, og det blev de, da de overtog Sorø-smedjen i 2008. Ifølge Peter Hansen ville skæbnen det sådan, at de købte smedjen, da den var allerdyrest, nemlig lige før finanskrisen.

CE eller døden
Krisen førte til svigtende indtjening og sammen med høje gældsafdrag for den købssum fik ejerne en hård start. Derfor havde Ole Kristensen og Peter Hansen ingen som helst lyst til at ofre 250.000 kr. på et projekt, som oven i købet skulle bebyrde virksomheden med dyngevis af papirarbejde.

Der var bare intet som helst valg for Poul W. Jensens Eftf. Et virkelighedstjek understregede, at sagen var ce-godkendelse eller døden for virksomheden.

- 80 til 90 procent af de ting, vi arbejder med, er noget, der skal ce-mærkes. Skulle vi med et knytnæveslag fjerne 80 procent af vores omsætning fra 1. juli 2014, så kunne vi slet ikke se vores eksistensgrundlag, så der var ikke andet at gøre, fortæller Peter Hansen.

Banken anerkendte indsats
Derfor gik ejerduoen den tunge gang til banken for at optage endnu et lån oven i de eksisterende lån.

- Vores bankrådgiver har fulgt os hele vejen fra de første forhandlinger, da vi overtog virksomheden. Banken kan se potentialet, og hvor meget vi knokler for, at det skal lykkes. Han kan se, at vi ikke bare bruger pengene på os selv, men at vi giver os selv så lidt i løn som muligt, for at det kan lade sig gøre, siger Peter Hansen.

Man gik med i en netværksgruppe, som Metal- og Maskinindustrien i Dansk Industri satte op. Deltagelsen i den gruppe, som har kostet 30.000 kroner har hjulpet Poul W. Jensens Eftf. med at tilrette den kvalitetshåndbog, som der kræves for at kunne kvalitetsstyre efter standarden. Man har brugt cirka 50.000 kr. på en ekstern konsulent, 12.000 kr. på at købe en samlepakke med 84 WPS-svejseprocedurer. Opkvalificering af medarbejderstaben, som består af 11 ansatte, har været den suverænt dyreste udgift.

Alt i alt kom det til at overstige forventningerne om den kvarte million kroner.

Peter Hansen tror, at det er virksomhedens force, at man har spinket og sparet og knoklet sig igennem de magreste år.

- Det har gjort, at vi er meget omkostningsbevidste, så på den måde var det sundt for os at komme ind i det under finanskrisen. Ingen ordre er for lille til os.

Slå ned på snyd
Der var ikke noget valg for Peter Hansen og Ole Kristensen, hvis de ville fortsætte med virksomheden, og i dag er de tilfredse med forløbet.

Nu håber de blot på én ting. Fra konkurrenterne i branchen og fra samfundet: Fair play.

Poul W. Jensens Eftf. bruger selv certificeringen proaktivt til at fortælle kunderne om det lovkrav, der træder i kraft. Peter Hansen oplever, at ce-kravet stadig er ukendt for mange tømrerfirmaer, murermestre og entreprenører, og at smedevirksomheden selv må prædike til omverdenen, at det bliver et krav.

Derfor håber Peter Hansen, at det også reelt bliver et krav og at myndighederne vil føre streng kontrol. Han ser mange konkurrenter for sine øjne, som for nuværende leverer bygningsstål, og som ikke virker til at forberede sig på ce-kravet.

- Det bliver helt afgørende for vores forretning, at det bliver taget alvorligt, og at der slås ned på dem, der snyder med det.

Artiklen er en del af temaet CE-mærkning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089