23948sdkhjf

Vestas til underleverandører: I skal ændre jer radikalt

Langt færre enkeltkomponenter og langt flere samlemoduler. Det dansk-japanske vindmøllesamarbejde vil revolutionere sin indkøbsstrategi.
- Vi skal gå fra at være ny og upcoming til at være en rigtig industri nu. Den danske forsyningskæde kan ikke bare tage det, man har i dag og så kun sænke priserne lidt år efter år. Man skal gøre tingene radikalt anderledes.

Sådan siger Lars Feldskou, som er indkøbschef hos MHI Vestas Offshore Wind, joint venture-selskabet, der er dannet af Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries. Vindmøllebranchen har meldt ud, at omkostningerne på vindmølleproduktion skal reduceres drastisk over de nærmeste år.

Han appellerer nu til underskoven af leverandører om at tænke radikalt anderledes, og selv tænker han for eksempel på bilindustrien.

Skal fremover levere moduler
En bil, for eksempel, er bygget op af moduler, påpeger Lars Feldskou.

- Der sidder en gearkasse, men det er ikke bilfabrikanten, der lavet gearkassen. Den har de købt hos en leverandør, samlet, testet og klar til montage som et færdigt system nævner han.

I stedet for at MHI Vestas skal bygge moduler, er det virksomheder med ekspertise i komponentsystemer, der skal gøre det. Lars Feldskou påpeger, at man i dag køber en masse enkeltkomponenter, men uden at kende komponenternes styrker og svagheder.

- Underleverandørerne vil i samarbejde kunne bygge moduler for os og derigennem eliminere risiko i systemerne. Det vil de kunne gøre både billigere og bedre end os, fordi de kender deres komponenter helt ned i mindste detalje. Det vil også mindske omkostningerne på projekterne, siger han.

- Samarbejd med hinanden
Pointen er altså, at danske underleverandører bør holde op med kun at rette blikket mod vindmøllegiganterne og i stedet rette blikket mod hinanden.

Hvis den danske forsyningskæde kan samarbejde om at lave nyskabende løsninger og levere dem i samlede, testede og forbedrede moduler, så vil den totale omkostning i værdikæden falde.

Hans mål er, at en vindmølleproducent som MHI Vestas kan skære ekstremt drastisk i antallet leverandører, som de samarbejder med, og i de varenumre, som MHI Vestas selv køber ind. Gerne til en tyvendedel eller endnu mere, hvis det står til Lars Feldskou.

- Det vil også gøre, at vi vil sidde med langt færre logistiske transaktioner. Det vil gøre det billigere for os og medvirke til at drive de efterspurgte kostbesparelser, siger han.

Vejen for nye aktører
Han tror også, at gennemarbejdede og testede modulindkøb vil mindske de planlagte serviceeftersyn og spare MHI Vestas for reparationer på havet, hvor det er særlig dyrt at lave service.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne source på et helt andet niveau, end jeg gør i dag, ofte når leverandører kontakter os, er det på komponentniveau. De burde i stedet starte med at se sig til siden og samarbejde med andre leverandører.

Det er også sådan, han forestiller sig, at nye underleverandører skal kunne komme ind på markedet.

- Det er svært at komme indenfor, hvis man kommer med en komponent, som jeg allerede køber i forvejen, og som koster mere eller mindre det samme, siger han.

Fra grøn energi til industri
En ny modulstruktur skal altså hjælpe til, at prisen på vindkraft i sidste ende kan sænkes, og det er kravet, hvis man vil beholde opbakningen til vindkraft fra politikere, energihandlere og forbrugere, påpeger Lars Feldskou.

Han er optimist og er overbevist om, at den danske forsyningskæde kan innovere radikalt og på måder, vi endnu ikke forestiller os.

- Vi er i hvert fald tvunget til en transformation, hvor vi går fra at være smart, grøn energi og til at være hardcore industri.

Men hvis danske underleverandører ikke kan gøre det billigere, skal de så frygte, at I outsourcer til Kina?

- Jeg tror ikke bare blindt på Kina, for jeg tror grundliggende på, at vi er dygtigere her på mange områder. Men hvis vi fremad kun fortsætter med at samarbejde på komponent niveau, bliver Kina helt sikkert interessant på mange komponenter. Dog er vi også helt beviste om, at man tager noget risiko og logistisk-besvær ud af det ved at holde det her. Det gælder dog mest de få, men store emner, som det er utroligt dyrt at transportere fra den anden side af jorden til Danmark.

Men skal man så frygte konkurrencen fra Tyskland og Polen, hvor lønnen også er lavere?

- Ja, de har billigere lønomkostninger, men det har de haft i mange år, så jeg tror ikke, man skal frygte Tyskland og Polen mere, end man altid har skullet gøre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.112