NTF-Aalborg sender rygeovnsriste til USA
Særlig høj svejsekvalitet til fødevarebrug er årsag til banebrydende ordre, mener den nordjyske rustfriproducent.
Særlig fin hygiejnesvejsning, som ikke samler skidt. Det er NTF-Aalborgs spidskompetence. Foto: NTF-Aalborg.
Det erfarer NTF-Aalborg, som laver løsninger til løsninger til fødevareindustrien i tyndt, rustfrit rundstål og tykt, rustfrit trådstål. Tidligere i år landede NTF-Aalborg en større amerikansk ordre på 180 stålvogne og 3000 medfølgende riste, som er eksporteret til en virksomhed i fødevarebranchen, som sælger udstyr til fiskerygning.
- Det er en rigtig stor ordre for os, siger produktionschef Johnni Bergstedt, som i de senere år er kommet ud med pæne millionoverskud, typisk i omegnen af to millioner kroner.
Svejsekvalitet var afgørende
Hos NTF er man overbevist om, at høj svejsekvalitet blev helt afgørende for, at amerikanerne valgte danske NTF-Aalborg, selv om det amerikanske hjemmemarked er fuld af konkurrenter, og selv om konkurrencen er global.
Men når man som NTF-Aalborg er fuldt ud dedikeret til rustfrie trådløsninger med største fokus på hygiejne, så kan man slå konkurrenterne på kvalitet.
- Amerikanerne sagde, at de var meget imponerede og at vi ikke fik ordren, fordi vi var billigst. De valgte os på grund af, at de syntes, at kvalitet og finish var fantastisk godt, siger Johnni Bergstedt.
En særlig hygiejnisk svejsning er ifølge Johnni Bergstedt en flot og jævn svejsning, der er uden riller, som bakterierne kan sætte sig i.
- Sådan en glat overflade kan man svejse, hvis man er dygtig til det.
Langt fra alle kan svejse
Hos NTF-Aalborg er cirka 10 medarbejdere i stand til at tig-svejse, som metoden kaldes. Der dannes en lysbue mellem en wolfram-elektrode og svejsematerialet. Under tig-svejsning tilføres tilsatsmaterialet til smeltebadet fra en tråd, som man holder i hånden, og det er til forskel fra Co2-svejsning, hvor en metaltråd leveres fra en dyse.
- Det er bestemt ikke alle klejnsmede, som er i stand til at tig-svejse, siger Johnni Bergstedt. Enten har medarbejderen kompetencen, eller også forsøger NTF-Aalborg at lære dem op.
- Hvis han har flair for det, så er han lært op i løbet af en uge. I de første to dage sætter man dem typisk til at svejse affald. Bagefter kan de hæfte det op, som andre kan fuldsvejse, og så skulle man gerne være oplært efter en uge. Hvis man overhovedet bliver oplært.
Rundstål er rigtigt godt når der skal konstrueres hygiejniske produkter, men det er meget anderledes at svejse i end for eksempel plade eller profiler. Det gør at vi altid skal bruge lidt tid på oplæring, uanset, hvor meget vedkommende har svejset før.
- Det er der nogle, der aldrig nogensinde får flair for.
Gas spiller en rolle
For at finde de medarbejdere, som kan lære hygiejnesvejsning, er det vigtigt at finde nogle, som er gode til at lytte. Det er altafgørende, når nogen skal oplæres i noget, der minder om det, de i forvejen beskæftiger sig med.
- Det værste er at få en af dem, som selv tror, at de er utroligt gode til at svejse og som ikke lytter efter. Og så skal man have forståelse for, hvad der er en pæn svejsning og hvad der ikke en pæn svejsning.
Et andet kvalitetssikrende tiltag er gaskvalitet. NTF-Aalborg bruger blandgas.
- Det er en beskyttelsesgas som lukker andre ting ude og som gør, at man beskyttet materialet fra andre luftarter, så svejsningen bliver pænere og meget renere.