23948sdkhjf

- Vi var for selvfede før krisen

Industriens nedtur forandrede en masse. Til det gode, men også til det barske, beretter Per Hastrup, direktør for Prodan i Randers.
2014 har været et godt år for Prodan, randrusiansk underleverandør med et bredt repertoire, som blandt andet omfatter sværgods, spåntagning og plader. Dermed trodser Prodan den generelle tendsens, som Metal Supply for nylig beskrev i en brancheanalyse over underleverandører i Danmark.

- Vi er foran 2013 på alle parametre. Både på toppen og i bunden. Vores omsætning bliver 15 procent større, og det samme gør overskuddet, siger en tilfreds Per Hastrup, administrerende direktør i Randers-virksomheden.

Dermed fortsætter Prodan sin fremgang oven på finanskrisen. Den krise var rigtig styg ved Prodan, som kom ud af 2009 med et livstruende underskud på 20 mio. kroner. Men allerede året efter var der sorte tal på bundlinjen igen. Krisen har forandret næsten alt.

- Havde vi bare været lige så dygtige før krisen, som vi er nu, så havde vi tjent det dobbelte dengang, siger Per Hastrup.

Krisen åbnede øjnene
Ifølge ham var industrien ”for selvfed”, som han selv betegner det.

- Vi troede, vi kunne gå på vandet, og alle var nok mere rundhåndet i årene op til krisen, men effektiviteten var ikke høj, og der arbejder vi langt mere målrettet nu. Lean har vi kendt i mange år, men det er først noget, industrien for alvor tog seriøst under krisen, siger han.

Men ikke bare internt er der sket forandringerne. De vilkår, som kunderne pålægger underleverandører, har også ændret sig betydeligt i de seneste år, erfarer Per Hastrup, og det er en tendens, som han kun oplever, bliver skærpet.

Et udskilningsløb
En betydelig tendens i de senere år har været, at store aftagere som OEM-virksomheder reducerer antallet af leverandører og helst benytter to eller tre, hvor antallet før kunne være højere. Den primære leverandør sætter sig typisk på 60 til 70 procent af produktionen, erfarer Per Hastrup, og så vil de øvrige leverandører skulle deles om den sidste rest.

- Jeg har indtryk af, at dem som oftest sorteres fra, er dem, der ikke har så dybt eller bredt et produktionsapparat. Nogle som måske mangler certifikater, maskinmæssige eller økonomiske resurser, siger Per Hastrup.

Han oplever også aftagerne som mere grundige og kritiske. Først bliver man screenet for, om man har de forventede certifikater og som man er leveringssikker og kvalitetssikker, og når man har dokumenteret disse ting, kommer der typisk auditører på besøg for at kontrollere, ”om der sammenhæng mellem det, de ser, og det som vi skriver,” som Per Hastrup beskriver det.

Indkøbere skruer bissen på
Det er en lang proces, som tager ni til tolv måneder, og i den proces bliver nogle sorteret fra.

- Der har også været en del konkurser og lukninger, og det kan godt være at man kan spare ved at vælge den billigste leverandør, men opbygger man et samarbejde med en leverandør, som lukker, så er der smidt mange resurser ud over rælingen.

Den udvikling har også ændret forholdet til indkøberne. Hvor Per Hastrup oplevede, at man før kunne have et langvarigt og tillidsfuldt forhold til en indkøber, så oplever, at relationerne bliver stadig mere professionelle og forbigående.

- Vi må ikke længere være for gode venner. De store koncerner er bange for personlige relationer, så når vi kender hinanden for godt, så sender de et nyt tæskehold. Så skal de have priserne ned. Dem, der skal købe ind, skal gøre det med hjernen og ikke hjertet,

Det kan somme tider føre til, at man stopper samarbejdet, og det er også sket for nylig hos Prodan, fortæller Per Hastrup. Men det er også Prodan selv, der kan vælge at sige stop.

- Hvis vi ikke kan arbejde med den pris, vi kan få, så er det os, der kan vælge at stoppe samarbejdet, simpelthen fordi vi kan fylde vores maskiner med noget mere givtigt.

Potentialet er Norge
2014 har foreløbig været et tilfredsstillende år for Prodan, som for venter en bedre bundlinje end i 2013. Slutningen af året ser dog mindre godt ud. Per Hastrup vurderer, at uro i verden skaber markedsusikkerhed op mod årsskiftet, men han tror og håber stærkt, at det er forbigående, som det ofte er oplevet før.

- Hvis nogen øjner muligheden for en ny finanskrise, så bliver der usikkerhed i bestyrelseslokalerne, og man udskyder investeringerne, og vi hører også, at det ikke går så stærkt ude på markedet lige nu. Men når man så finder ud af, at situationen ikke er så gal alligevel, så ser man typisk, at der åbnes lidt op igen. Det er lidt som en rutsjebane, hvor investeringslysten går og kommer igen.

Det er især et nyt eventyr for Prodan, leverancer til norsk offshoreindustri, som Per Hastrup sætter lid til. Det startede småt for tre år siden, og nu fylder Norgesleverancerne cirka 10 procent af Prodans aktiviteter.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078