Ulovligt stålbyggeri knækker danske firmaer
Ce-mærkning har været obligatorisk siden sommer, men markedet er blevet lovløst og farligt, mener smedemestrenes organisation.
Den stensikre opfattelse har Jens Krogsgaard, som er industrikonsulent hos Arbejdsgiverne, som i år skiftede navn fra DS Håndværk & Industri.
- Der foregår helt klart ulovligheder. Tager man virksomheder med over 20 ansatte, så er det kun halvdelen af dem, der lever op til lovkravene, og i mindre virksomheder snakker vi om 10 til 15 procent, anslår Jens Krogsgaard.
Mange ingeniører er uvidende
Og selv om det samlet set kun er en fjerdedel af danske smedevirksomheder, som er i stand til at svejse lovlige stålkonstruktioner, så er han overbevist om, at mange alligevel har svejset bygningsstål efter 1. juli. Han tror, det skyldes uvidenhed hos både ingeniører og virksomheder.
- Mange rådgivende ingeniører er ikke opmærksomme på, at det er europæiske og ikke danske regler, der gælder, og derfor angives der ikke noget krav til udførelsesklassen, og bagefter fremstilles det, uden at det lever op til kravene, siger han.
Og overholder man ikke standarderne, kan det blive dyrt, hvis eksempelvis bygherren kontrollerer og vender tommelfingeren nedad. Så ryger betalingen for det udførte arbejde.
Konkurs efter ulovligheder
Han har kendskab til to smedevirksomheder, som i løbet af efteråret er gået konkurs, fordi bygherrerne forlangte dokumentation, som ikke kunne fremskaffes. Han har mistanke om, at flere virksomheder er knækket af den grund.
- Jeg kan i hvert fald se, at der er andre virksomheder, som ikke lever længere, men jeg kan ikke vide nøjagtigt, hvad der er årsagen.
De virksomheder, Jens Krogsgaard har kendskab til, ønsker ifølge Jens Krogsgaard ikke at stå frem, fordi de har brudt loven.