Ingeniørstuderende knækker materialeproblemer ved CERN
Takket være et stærkt dansk netværk, der involverer Teknologisk Instituts Tribologicenter, Big Science Sekretariatet og professor Per Møller MEK-DTU er det lykkedes at løse et irriterende materialeproblem med sølvbelagte bolte.
- Der er for mig ingen tvivl om, at vi uddanner de bedste studerende, når rigtige problemstillinger bringes ind i undervisningen, og at de studerende derigennem får mulighed for at prøve kræfter med virkeligheden. Det er en meget stor oplevelse for de studerende, at de kan forstå og løse opgaver, hvor andre rent faktisk er gået i stå bare ved at skulle anvende det gennemgåede pensum, siger professor Per Møller.
- Vi gør det helt rigtige i mit korrosionskursus – vi lærer de studerende at stille de relevante fundamentale spørgsmål til, hvorfor den valgte løsning fejler. Derved bliver de ekstremt skarpe til at tænke ud af boksen ved netop at stille de rigtige spørgsmål til observationerne og de valgte materialeteknologiske løsninger, fortsætter han.
I dette tilfælde har CERN nogle problemer med sølvcoatede bolte, som ikke holder til at blive spændt og løsnet flere gange, uden at der dannes partikler, øget friktion og forøget risiko for rivninger. Gennem analyse af problemstillingen kombineret med accelereret ældning af sølvbelagte bolte og møtrikker fra CERN, er det lykkedes for de to studerende, Christian Warm og Fabian Barrientos, at foreslå en bedre løsning.
- Det er netop det, der skal sikre innovation og vækst fremadrettet i Danmark. Vi skal spotte de materialeteknologiske problemer i omverdenen, og vi skal hurtigt og effektivt finde løsninger på problemerne. Der er for mig ingen tvivl om, at hvis CERN ønsker bedre sølvcoatede skruer, har vi både løsningen og firmaer til at gøre dette i Danmark, siger centerchef ved Tribologicentret, Teknologisk Institut, Lars Pleth Nielsen.
Den oprindelige kontakt til forskerne ved CERN blev etableret via Big Science Sekretariatet og den danske ILO (Industrial Liaison Office) Juliette Forneris.
- Vi arbejder parallelt på flere forskellige problemstillinger for CERN, og jeg er overbevist om, at dette vil give ordrer til flere danske firmaer, siger Lars Pleth Nielsen.