23948sdkhjf

Værktøjshandlere skal finde væksten på service

Det er andre ydelser end nysalg, der skal styrke branchen, siger branchens egne aktører.
Kun enkelte værktøjsaktører tjener betydeligt med penge. De øvrige forhandlere af skærende værktøjer til industrien bevæger sig tæt på nul, og der er kun udsigt til behersket vækst på markedet.

Det er konklusionen, efter at Metal Supply har sammenholdt 15 af de betydeligste aktører på værktøjsområdet i en brancheanalyse.
De leverandører, Metal Supply har talt med, mener, at markedet for skærende værktøj har fundet et naturligt leje, og derfor forventer man en behersket vækst i 2015 . Annette Stadager Bæk, som er direktør for Sandviks danske selskab, forventer, at man lander på et lignende niveau som de forrige år.

- Jeg er fuldt tilfreds med det, vi tjener. Vi tror ikke på, at der kommer et vildt opsving, men at det støt og roligt går den rigtige vej, siger hun, og optimismen deles af Jannie Christiansen, der er marketingschef for den danske division af multinationale Seco.

- Vi er forsigtigt positive, men ikke mere forsigtig, end at vi øger salgsstyrken i år. Når vi er ude og tale med kunder, så kan vi se, at der er stigende forespørgsel på bestykning af maskiner, som er nye investeringer. Især hos nogle af de store spillere, siger hun til Metal Supply.

Skal vokse på service
Tendensen har været kendt længe, men det er en stadig øgende tendens, at kunderne ikke bare køber maskinværktøjer, men også et gennemgående eftersyn af virksomhedens produktivitet. Det er især på servicen, at værktøjshandlerne finder værditilvæksten.

- Vi er ikke så afhængige af at være prisdygtige, som vi er afhængige af at levere optimering af produktioner. Vores kunder forventer, at vi hjælper dem med at blive konkurrencedygtige og ikke så meget, at vi sænker prisen med to procent for noget værktøj, siger Jannie Christiansen, der er marketingschef for den danske division af multinationale Seco.

Og det samme gør sig gældende hos Sandvik.

- Vi leverer ikke bare værktøjet og går igen. Vi lever af at have nogle virkelig dygtige industriteknikere, som har en konsulentfunktion hos kunderne og som er innovative og kreative for at hjælpe. Det arbejder vi mere og mere med, siger Annette Stadager Bæk.

Uddannelse som vækstnøgle
Hun mener, at det er afgørende for at holde produktion i Danmark og afgørende, hvis man skal hente produktion hjem igen. Og produktion i Danmark er lig med værktøjssalg. Men der er andre udfordringer end produktivitet og effektivitet.

Annette Stadager Bæk fornemmer stærkt, at der er et uudnyttet potentiale, som kunne forløses med tilstrækkelig arbejdskraft. Hun tror, der er ordrer, der ikke bliver landet af danske virksomheder, fordi det eksempelvis kan være svært at skaffe en industritekniker.

- Det er det, jeg hører, når vi taler med kunderne. Markedet kunne blive større, hvis producenterne kunne få den arbejdskraft, de har behov for, og hvis markedet bliver større, kunne vi sælge noget mere. Det er en lang proces, hvor vi må ændre kulturen, så de unge får øje på, at industritekniker er en rigtig god uddannelse.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141