Rapport: BoligJob-ordning skaber job i industrien
En industrirapport fra Damvad modsiger skatteministeriets tese om, at BoligJob-ordningen flytter arbejdspladser væk fra industrien til byggebranchen.
Ifølge Skatteministeriets egne beregninger skaber BoligJob-ordningen op mod 1.500 arbejdspladser. Det burde kaste knap 250 job af sig i industrien, hvis Damvad-rapporten fra 2013 skal stå til troende.
Rapporten – med det mundrette navn ”Industriens gensidige afhængighed af den øvrige økonomi” – siger dermed skatteministeriet midt imod. Så sent som for to uger siden konstaterede skatteministeriet nemlig, at BoligJob-ordningen var medvirkende til, at arbejdspladser blev flyttet væk fra industrien og over i byggebranchen.
Overblik: Forstå BoligJob-ordningen på 2 minutter
Metal Supply har kontaktet skatteministeriet, som fastholder tesen.
- Hvis beskæftigelsen i hjemmemarkedserhverv vokser – det kan være byggeriet, den offentlige sektor eller visse serviceerhverv – så må beskæftigelsen i andre erhverv, typisk dem som er mere udsat for international konkurrence, alt andet lige reduceres nogenlunde tilsvarende på længere sigt. Det sker gradvist bl.a. via ændringer i konkurrenceevnen, og forudsætter selvsagt at arbejdsudbuddet er upåvirket, lyder det i et svar fra ministeriet.
Øger arbejdsudbud og produktivitet
Regnestykkerne møder ikke den store forståelse fra brancheorganisationen Arbejdsgiverne.
- Vores medlemsvirksomheder befinder sig i den virkelige verden, hvor den slags diskussioner virker meget virkelighedsfjerne. Her oplever de bare de hårde konsekvenser af regeringens stop and go politik, siger Steen Hoeck Klausen, branchechef for byggeri i Arbejdsgiverne, til Metal Supply.
Læs også: BoligJob-ordning koster industrien arbejdspladser
Heller ikke cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri kan genkende billedet af BoligJob-ordningen som negativ for jobskabelsen.
- BoligJob-ordningen øger arbejdsudbuddet og produktiviteten, fordi den medfører, at en lang række opgaver udføres af professionelle og ikke som gør-det-selv-arbejde. Ordningen er også med til at fastholde værdien af boligmassen gennem energirenoveringer. Og så er det en positiv sidegevinst, at den skaber arbejdspladser – især i det såkaldte udkants-Danmark, siger han til Metal Supply.