Konstruktiv kommission
Indlæg af Dansk Metal, forbundsformand Claus Jensen.
Kommissionen har fremlagt en lang række meget konkrete og også meget konstruktive analyser og forslag. I mine øjne har de sat fingeren på nogle af de meget centrale, men også meget ømme områder.
Kommissionen læner sig meget op af nogle af de anbefalinger, som Dansk Metal selv fremhævede, da forbundet for et par uger siden fremlagde sit bud på en industristrategi.
Nogle af de vigtigste budskaber fra kommissionen er, at der er behov for at styrke kvaliteten af vores uddannelsesindsats, skærpet konkurrence på hjemmemarkedet og nye løsninger i den offentlige sektor. Det er vi på linje med.
Problemerne med uddannelsernes kvalitet er tæt på at være akutte. Vi har alvorlige problemer med vores uddannelser set over en bred kam. Der er stadig alt for få unge, der får en uddannelse, og alt for mange får en forkert uddannelse. Hvis der ikke bliver lavet om på det, så kommer vi til at mangle kvalificeret arbejdskraft. I løbet af få år vil manglen på faglærte tælles i tusindvis. Her er der ingen tvivl om, at et væsentligt problem er, at kvaliteten halter. Det kan man se alene ud fra det faktum, at der er så mange unge, der falder fra uddannelserne. Heldigvis har regeringen fået gennemført reformer af både folkeskolen og erhvervsuddannelserne, som vil løse en stor del af problemet på lang sigt, men der er stadig behov for et langt større fokus på kvalitet.
Konkret er det et stort behov for at få opgraderet det tekniske udstyr på erhvervsskolerne. Vores lærlinge oplever alt for ofte at komme ud til forældede maskiner, som slet ikke matcher det, de arbejder med på virksomhederne. Her så jeg gerne, at regeringen tog initiativ til en massiv opgradering af det tekniske udstyr på skolerne.
Produktivitetskommissionens arbejde har dokumenteret, at det er en god idé at investere i uddannelse. Der er ingen tvivl om, at den absolut mest fremtidssikre vej til at øge produktiviteten er og bliver uddannelse. Derfor må vi væk fra at betragte de penge, som samfundet bruger på uddannelse som udgifter, men som investeringer, der kommer mangefold igen på den lange bane.
Regeringen bør tage mange af anbefalingerne fra kommissionen med, når forårets bebudede vækstinitiativer og andre reformer skal udformes. Både vækstplaner og beskæftigelsesreform skal naturligvis tænkes i forhold til at forbedre vores produktivitet. Og her står især spørgsmålet om let adgang til velkvalificeret arbejdskraft naturligvis højt på dagsordenen. Beskæftigelsesreformen skal sikre, at ledige opkvalificeres til de nye job. Det giver ikke bare mening for den enkelte ledige, men i høj grad også for samfundet. Her spiller uddannelse en helt afgørende rolle.