Industriansatte strømmer tilbage på skolebænken
På et år har industriansatte fordoblet ansøgningerne om efteruddannelse efter en række barrierer er fjernet.
I årevis har det ellers været blandt andet vanskeligt at få smede og slagteriarbejdere tilbage på skolebænken, men efter en række bureaukratiske barrierer er fjernet, ser det anderledes ud, skriver ugebrevet A4.
En ny analyse, der bygger på tal fra Industriens Kompetenceudviklingsfond, IKUF viser, at i første halvdel af året blev der godkendt 6769 ansøgninger om uddannelse. For et år siden var tallet på 2927 - altså mere end en fordobling.
- Det er rigtig dejligt, at lønmodtagerne er så interesserede i efteruddannelse og er ved at få øjnene op for de gode muligheder, siger Claus Jensen, der er formand for IKUF og Dansk Metal.
Blandt andet behøver lønmodtagerne i modsætning til tidligere ikke at bruge deres to ugers uddannelse hvert år, men kan i stedet vælge at spare op, således at de kan vælge et kursus, der varer op til seks uger.
Tidligere skulle kursisterne også selv lægge penge ud for kursusgebyret, men det gælder ikke længere.
- Nogle sikkerhedskurser for at kunne arbejde offshore på Nordsøen koster omkring 15.000 kroner. Det er mange penge for en lønmodtager at have ude at svømme, siger Claus Jensen.
Selvom der kommer flere ansøgninger ind ad brevsprækken, bliver IKUF langt fra løbet over ende.
I det seneste år har 11.561 i industrien fået grønt lys til kurser. Men det skal holdes op mod, at omkring 225.000 ansatte har ret til selvvalgt uddannelse to uger om året.
Derfor håber formanden på, at der forsat vil være stor stigning.
- Der er masser af luft i IKUF til flere ansøgninger, og derfor skal vi fortsætte med at sætte efteruddannelse på dagsordenen. Det, kombineret med de administrative lettelser, tror jeg, fører til, at vi vil se en fortsat stor stigning i antallet af ansøgninger, siger han.
/ritzau/