Erhvervsliv til Thorning: For få løsninger i nytårstale
Der skal mere end løntilbageholdenhed til for at hive os ud af krisen, siger Dansk Industri efter nytårstale.
- Hvis vi for alvor skal gøre Danmark mere konkurrencedygtigt, skal vi, som statsministeren siger, holde lønningerne i ro. Men det er ikke nok, siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri.
- Vi skal også blive skarpere på, hvordan vi skaber mere værdi for hver time, vi er på arbejde.
- Danskerne skal op i gear og finde på flere smarte løsninger, så længe danskernes timeløn ligger langt over den timeløn, som eksempelvis svenskerne og tyskerne får, siger han.
Dansk Industri henviser til, at virksomhedernes aktuelle forventninger afspejler, at borgerne i Europa er usikre på fremtiden. Ligesom i Danmark holder de på pengepungen og køber mindre.
Det betyder, at Danmark er i hård konkurrence med resten af verden om de få ordrer, der er.
- Vi kan kun vinde, hvis virksomheder, medarbejdere og politikere tager et fælles ansvar for, at Danmark skal være det bedste sted at drive virksomhed. I dag er det for dyrt, siger Karsten Dybvad.
Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener, at der i talen er for få bud på, hvordan erhvervslivets udfordringer skal løses, og særligt hvor væksten og arbejdspladserne skal komme fra.
- 2012 har været et hårdt år med tab af arbejdspladser og i bedste fald økonomisk nulvækst.
- Hvis den økonomiske krise skal vendes til fremgang i 2013, skal vi have bedre rammevilkår for erhvervslivet, og det lagde statsministeren ikke rigtig op til i sin nytårstale, siger Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv.
Også den borgerlige tænketank Cepos efterlyser flere konkrete forslag fra statsministeren til, hvordan væksten kan øges og konkurrenceevnen bedres.
Tænketankens cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen siger i en pressemeddelelse, at Helle Thorning-Schmidt burde have angivet en række tiltag, blandt andet et lavere skattetryk.
- Skattebyrden er en betydelig hæmsko i virksomhedernes bestræbelser på at afsætte varer på verdensmarkedet. Og den høje skattebyrde holder også forbrug og investeringer tilbage, siger Mads Lundby Hansen.
/ritzau/