Spildvarme bliver til strøm
Iværksættervirksomheden i Hedensted, TEGnology ApS, med grundlægger Flemming Bjørn Hansen i spidsen har i samarbejde med forskere på Aarhus Universitet og German AeroSpace Institute udviklet en energiteknologi baseret på nye unikke energimaterialer, som omsætter spildvarme til strøm. Energi Horsens Fonden investerer nu i virksomheden.
Nu har TEGnology udviklet to banebrydende og mere effektive energimaterialer, baseret på zinkantimonoid og magnesiumsilicid. De har den egenskab, at de kan omforme en temperaturforskel til strøm, ligesom at de kan fungere i meget høj varme, op til 500 grader. Materialerne er patenteret og beregninger og tests viser, at når de anvendes i en TermoElektrisk Generator (TEG), kan de f.eks. få en bil til at køre op til 10 % længere på literen.
Kapital til proof of concept og kommercialisering
Disse unikke egenskaber har betydet, at investorer har fået øjnene op for virksomheden, og i dag tilfører den kapital det kræver at nå markedet.
- Vi kan se et meget stort potentiale i TEGnologys teknologi. Det er en unik opfindelse som kan anvendes i flere markeder til at optimere energiforbruget. Og timingen er god i en tid, hvor der i erhvervslivet og fra politisk side er fokus på at minimere CO2 og NOX udslip til fordel for klimaet og økonomien, siger Ulrik Kragh, bestyrelsesformand i Energi Horsens Fonden, som er en af tre investorer i TEGnology. De to andre er innovationsmiljøet Innovation MidtVest i Herning og Aarhus Universitet. Energi Horsens Fonden investerer i første omgang 3 mio. kroner i virksomheden, mod at få en ejerandel.
- Med ny kapital bliver vi de første på verdensmarkedet med en teknologi, der så effektivt kan udnytte energien. Og vi er de første på verdensmarkedet med de nye og billige materialer. Vi har derfor høje forventninger til, at teknologien kan gøre en forskel ikke bare i Danmark men også internationalt, forklarer grundlæggeren af virksomheden, Flemming Bjørn Hansen.mola