Iværksætteren Martin Gruhl skaber nye arbejdspladser
Det er sagt så ofte: Rygraden i dansk industri består af flere tusinde små og mellemstore virksomheder. Den er skabt af en hær af ukuelige iværksættere som eksempelvis Martin Gruhl, der startede egen underleverandørvirksomhed med rustfri stålpladebearbejdning som speciale i 2010.
Som kamæleonen skifter farve
Det var en almindelig mandag formiddag, vi besøgte underleverandørvirksomheden KMH Metalvarefabrik ApS i Stenløse, hvor virksomheden har etableret sig i en veldimensioneret industribygning med gode kontor- og mandskabfaciliteter. Men chefen selv, Martin Gruhl måtte vi opsøge i værkstedet, hvor han netop var optaget af arbejdet med en stor rustfrit køkkenbordplade, der skulle TIG svejses.
Med en alsidig maskinpark, der blandt andet omfatter udstyr for CNC stansning, laserskæring og kantbukning, foruden dybtrækning og stansning samt TIG, MIG og MAG og punktsvejsning, er Martin og hans svende godt rustet til at klare de mange og meget forskellige opgaver. Som kamæleonen skifter farve efter omgivelserne, skifter Martin her dagen igennem kasketter, når han veksler imellem forhandlinger med kunder og leverandører, ordrebehandling, maskinprogrammering, materialeindkøb, regnskab og ikke mindst rollen som læremester for firmaets to lærlinge.
Den lange uddannelsestid
Vi har nævnt det før i en omtale af iværksætteren af en metalindustri. Læretiden er lang, den er ikke klaret med 3½ år som KMHs to lærlinge er bundet til. Det fik vi bekræftet, da Martin Gruhl gav sig tid til - på sit lyse og venlige kontor med god plads til en ekstra medarbejder - at fortælle historien om hvordan - og især hvorfor - han valgte at satse på at etablere egen virksomhed midt i en brydningstid, hvor krisen stadig kan finde spalteplads i aviserne.
- Jeg er nu 32, oplyser Martin, - så det er mere end 15 år siden jeg kom i lære som klejnsmed hos firmaet Veta A/S i Herlev, hvor bearbejdning af rustfri stålplade både maskinelt og håndværksmæssigt er det firmas store speciale.
- Der fik jeg en god uddannelse og nogle færdigheder som jeg fik lyst til at bruge, - også i en del af min fritid. Mit håndværk blev min hobby og førte til, at jeg gennem næsten 10 år vænnede mig til lange arbejdsdage, men som selvfølgelig også gav mig et stort fond af faglig erfaring.
Hvordan gik det til at du kom til at føre navnet på en mere end 25 gammel metalvarefabrik videre?
- KMH Metalvarefabrik, der oprindelig lå i Ballerup, havde skiftet ejere et par gange og var til salg igen. Så på den måde overtog jeg både firmanavn og maskinparken, hvor de vigtigste CNC maskiner i øvrigt er fra japanske Amada.
Godt håndværk er spidskompetencen
- Jeg lægger meget vægt på faglig kompetence, og ikke mindst på den håndværksmæssige, fortæller Martin Gruhl.
- Mine medarbejdere skal være dygtige håndværkere, fordi vi produktionsmæssigt spænder meget bredt fra eksempelvis tyndplade kabinetter og komponenter til lamper over storkøkkener til rent klejnsmede arbejde som ståltrapper og gelændere.
- Vi arbejder tæt sammen med flere store kunder og leverer udover halvfabrikata også om ønsket færdige produkter i kundens emballage.
- Vi er en arbejdsplads med stor faglig bredde og derfor også med gode muligheder for oplæring af unge mennesker. Jeg synes personligt at vi skylder samfundet at tage lærlinge for, at vi herhjemme til stadighed kan mønstre en dygtig arbejdsstyrke. Derfor har vi for tiden to lærlinge på 3½ års kontrakter.
Baglandet skal være i orden
Der har været en beskeden men jævn fremgang i dansk industri det seneste halve år. Det har man også med tilfredshed mærket her hos KMH Metalvarefabrik ApS, men vi må alligevel spørge Martin Gruhl.
Er det svært at drive en relativ ny virksomhed som KMH Metalvarefabrik som verden ser ud i dag?
- Det er det selvfølgelig i blandt når der er ekstra travlt, ikke alene i produktionen, men også alle de andre nødvendige funktioner, hvor blandt andet kundepleje, regnskab og administration også skal passes. Det kan give ekstremt lange dage, og så er det vigtigt at baglandet med familie og venner er i orden.
Men ellers er det naturligvis lysten der driver værket.
- Du spurgte før om forventninger til fremtiden. - Der tror jeg nok, at jeg siger som de fleste, at firmaet gerne må vokse, men ikke mere end, at det er til at overskue i alle detaljer. Men det bestemmer man desværre ikke altid selv.