På opdagelse i automationsuniverset
Der var masser af oplevelser for de besøgende i automationshallerne, da Hannover endnu engang bød på industrimesse.
Messen er verdens største industrimesse og favner meget bredt, derfor bliver man nødt til at vide hvad man går efter på messen, og undertegnede valgte at koncentrere sig om automationshallerne hvor der blev vist robotter, styringsløsninger, servodrev, pneumatik og hydraulikløsninger i lange baner. Krydret med mange forskellige sjove indslag, hvor folk kunne beundre, hvad robotterne kan udføre af stunts, eller selv kæmpe mod dem i en konkurrence, der næsten hver gang faldt ud til robottens fordel.
I den mere seriøse afdeling tog vi temperaturen på nogle af de store stande som Siemens, ABB og Festo for at se hvad de havde med af nyheder.
TIA portalen hos Siemens
Siemens havde en af de absolut største stande af automationsvirksomhederne og vi blev budt velkommen af produktspecialist Michael Nielsen der fortalte om industri-PCer kontra PLC-styringer og den nye TIA portal der for alvor er ved at få fat.
Siemens introducerede for et års tid siden en ny serie af små industri-PCer indbygget i et alukabinet med køleribber.
- Vi har i virkeligheden altid solgt mange industri-PCer og været ledende på området, så det er der intet nyt i. Vores holdning er den, at der er nogle ting, der bedst klares med en industri-PC, mens andre ting bedst løses med en PLC. Det kommer helt an på det formål styringen skal bruges til, siger Michael Nielsen.
- Med den nye TIA-portal er programmeringsmiljøet det samme for begge løsninger.
Dermed var vi ovre på standens store strækplaster, Siemens TIA-portal (Totally Integrated Automation). TIA er et stykke software, der er et engineering værktøj, der sætter teknikerne i gang med at designe automationsløsninger fra samme platform.
- Det er med ét blevet meget enklere at arbejde med automation, og vi mærker en meget stor interesse for systemet fra alle sider. Systemet kan integrere alle systemer i hinanden så alle kører fra samme platform og snakker samme sprog, fortæller Michael Nielsen.
Se alt hvad vi kan
Hos en anden af de store leverandører af automationsudstyr var der også fart over feltet. ABB havde en løsning med hvor de vidste en stor del af deres kompetencer i samme opstilling.
Løsningen bestod af tre robotter, to IRB 140 og en IRB 120 robot, der arbejde sammen om at pakke relæer i kasser og ud igen på den anden side så installationen kunne køre kontinuerligt.
- Vi viser her en robotinstallation, der kunne være taget ud af virkeligheden, fortæller ingeniør Tilo Rauch fra ABB.
- Det er for at vise bredden i vores program. Alle de komponenter, der bliver benyttet, er vores egne. Både robotterne, drives, motorer, styringen og vision systemet kommer fra ABB.
- Læg især mærke til vision-systemet, der hedder Flex Pick, og se, hvordan den lynhurtigt finder emnerne uanset, hvordan de ligger på transportbåndet, siger Tilo Rauch.