Gæld tynger ifølge Intrum Justitias europæiske virksomheder
De europæiske virksomheder er hårdt tynget af gæld. I løbet af de seneste 12 måneder er gæld for hele 340 milliarder euro afskrevet som tab. Det presser likviditeten, viser Intrum Justitias "European Payment Index 2012" (EPI 2012). Det viser en ny rapport fra kreditstyringsvirksomheden Intrum Justitia.
I år ses finanskrisens konsekvenser for erhvervslivet tydeligere end nogensinde før. Aldrig har der været så meget ubetalt gæld mellem virksomhederne, men samtidig er der meget stor forskel mellem landene.
Tyskland og de nordiske lande klarer sig nogenlunde med en kombination af forsigtighed og fornuftige procedurer, mens andre lande, primært i Syd-og Østeuropa, står over for store problemer. I Grækenland, Bulgarien og Rumænien bliver 5 ud af 100 kr. aldrig betalt, når virksomhederne handler med hinanden. At kunderne ikke kan betale, er et så stort problem, at 96 pct. af de græske virksomheder oplever akut pengemangel.
Krisen ændrer måden virksomhederne handler på
- Det fragmenterede billede, der tegnede sig i sidste års undersøgelse, er blevet styrket i år. Alarmerende mange virksomheder i lande som Grækenland, Portugal og Spanien har problemer med likviditeten på grund af forsinkede betalinger. Men også store økonomier såsom Storbritannien og Polen viser høje gældsafskrivninger, siger Intrum Justitia direktør, Morten Engelbæk.
En tydelig tendens er, at virksomhederne forsøger at håndtere deres likviditetsproblemer ved at reducere deres kontraktuelle betalingsfrister. I gennemsnit er antallet af dage til betaling i business-to-business betalinger faldet fra 36 til 32 dage. Den gennemsnitlige betalingsforsinkelse forbliver dog på 20 dage.
- Virksomheder i Europa forsøger at overleve krisen, men er fanget i en ond cirkel, hvor de forsøger at betale deres regninger så sent som muligt og prøver at få betalt så tidligt som muligt, siger Morten Engelbæk.
Virksomheder får ingen hjælp af bankerne
De foranstaltninger, som europæiske og internationale instanser har taget for at bremse den internationale finansielle krise, har i vid udstrækning været fokuseret på at redde bankerne og det finansielle system. Undersøgelsen viser imidlertid, at 47 pct. af virksomhederne i Europa, hævder at have mindre tillid til at bankerne er i stand til at hjælpe dem, mens kun 5 pct. hævder at have mere tillid til bankerne. 38 pct. af virksomhederne i Danmark hævder at have mindre tillid til, at bankerne er i stand til at støtte dem, mens kun 2 pct. mener at have mere tillid til bankerne. Dette viser, at kun en lille brøkdel af den økonomiske hjælp rent faktisk når ud til virksomhederne.
Bekymrende mistillid
- En fungerende finansielt system er af afgørende betydning for økonomien som helhed, men hvis de enorme summer, der bliver brugt på at redde bankerne, aldrig når ud til de virksomheder, der producerer varer og tjenester, vil vejen til økonomisk genopretning være lang og hård. Virksomhedernes manglende tillid til bankerne er meget bekymrende. Endnu mere bekymrende er det, at kun tre ud af ti virksomheder er overbeviste om, at regeringerne vil være i stand til at give dem den nødvendige støtte, siger Morten Engelbæk.