HTEC programmet fortsætter i Finland
Det europæiske HTEC-program fortsætter med uformindsket styrke i 2012 med det nye års første premiere i Finland medio januar på landets vestkyst i Österbottens hovedstad, Vaasa.
- Vaasa har en stærk og voksende industrisektor. Faktisk har jeg forstået, at den har den største energiteknologiklynge blandt de nordiske lande. YA! er den førende virksomhed i Ostrobothnia Metal, den lokale "metal-klynge", en gruppe af 300 virksomheder og organisationer, der understøtter lokale energiteknologifremstillende firmaer såsom ABB, Wärtsilä, Vacon og Mervento. Ingen af Haas-maskinerne, der er installeret på HTECer, er træningsmaskiner. De er præcis den slags, som studerende på YA! kommer til at arbejde på, når de forlader uddannelsen for at påbegynde deres karriere i branchen, siger han.
Akademiet er, via sin ledende rolle i metal-klyngen, et vigtigt centrum, hvor, iværksættere, underleverandører og producenter af originaludstyr knyttes sammen, hvor ideer deles og alliancer kan dannes.
- Virksomhederne i vores region har de rette ideer, den rette infrastruktur og den rette placering med hensyn til at understøtte lokale producenter. Men uden en tilførsel af gode, veltrænede folk kompromitteres deres muligheder kraftigt. Vi er afhængige af, at veluddannede individer omdanner ideer til produktive, økonomiske aktiviteter. Jeg er overbevist om, at dette HTEC vil vise sig både at være centralt i den lokale metal-klynge og en essentiel del af den fremtidige udvikling for Vaasa og dens energiteknologiske virksomheder, siger Göran Östberg er projektleder for Ostrobothnia Metal.
Styrker profilen
Rektoren for YA!, Mika Jylhä, hævder, at blot HTEC-facilitetens tilstedeværelse hæver akademiets profil og hjælper med at rekruttere motiverede, talentfulde personer.
- Vi kan nu tilbyde vores studerende et moderne, spændende, stimulerende og inspirerende miljø for at lære CNC-produktion i samarbejde med industriens ledere. Vores partnerskab med Haas giver lærerne på YA! de nødvendige værktøjer til at hjælpe unge mennesker med at finde bedre muligheder og udbytterige, langsigtede karrierer, siger han.
En af de studerende, der nyder godt af det nye HTEC, er Jonas Söderholm, som aktuelt er på sidste år af CNC-produktionsuddannelsen:
- Haas-maskinværktøjer er enkle og lette at betjene. Jeg har brugt dem i min uddannelse, og jeg har set dem i branchen, og deres brugervenlighed hjælper med at spare tid og penge i begge miljøer. Personligt har Haas CNC-maskinværktøjer gjort en stor forskel for mit liv. Indtil jeg kom hertil, gik min uddannelse ikke altid glat, men at lære at lave dele på Haas-maskinerne har været en meget positiv oplevelse, fortæller han.
HTEC konceptet
HTEC-initiativet er et partnerskab mellem europæiske uddannelsesinstitutioner, HAE (Haas Automation Europe), HAEs distributørejede HFOer (Haas Factory Outlets) og en alliance af førende CNC-teknologipartnere i industrien. HAE lancerede HTEC-programmet i 2007 for at imødegå, hvad HAE anser for at være en af de største trusler imod kontinentets bæredygtige økonomiske udvikling: Nemlig manglen på kompetente og motiverede unge mennesker i branchen for finmekanik med kompetence i CNC-maskinforarbejdning.
Programmet stiller Haas CNC-værktøjsmaskiner til rådighed for uddannelsesinstitutioner for at give HTEC-studerende mulighed for at lære den nyeste CNC-maskinforarbejdningsteknologi at kende. Denne type praktiske erfaring sikrer, at eleverne afslutter uddannelsen med omsættelige kompetencer og bedre beskæftigelsesmuligheder. Lokale og nationale ingeniørvirksomheder drager også fordel af Haas tekniske uddannelsescentre, da udbuddet af veluddannede lærlinge kommer til at stige.
Siden lanceringen har HTEC-initiativet været i hastig udvikling i hele Europa. Regeringer fra Sverige til Rumænien og fra Portugal til Rusland har begejstret støttet op om programmet og anerkendt nødvendigheden af at styrke produktionsindustriens infrastruktur.
Partnerne
HTEC-industripartnerne er nogle af de bedst kendte navne inden for præcisionsproduktionsteknologi og har udvist et stærkt og kontinuerligt engagement over for
HTEC-målene og bakker dem op med investering i tid og ressourcer. På nuværende tidspunkt
udgør HTEC-industripartnernetværket KELLER, MasterCam, Esprit, Renishaw, Sandvik Coromant, Schunk, Blaser, Urma, Chick, Air Turbine Technology, Hainbuch, CIMCOOL og Calculated Industries.