DI: Høje elpriser er en udfordring for mange virksomheder
Elpriserne i Danmark ligger i den dyreste halvdel blandt EU-landene, når man ser på virksomheder med det største elforbrug, viser ny prisanalyse.
Prisanalysen er blevet til på opfordring fra DI, som i begyndelsen af 2013 konstaterede, at der var forskel på opgørelsesmetoden i Danmark og resten af EU, som undervurderede danske virksomheders faktiske elpriser. Den nye prisanalyse fra Energistyrelsen bekræfter, at den faktiske elpris er 3-8 øre højere pr. kWh end ved de tidligere opgørelser. En væsentlig årsag er, at der tidligere ikke har været taget højde for, at en stor del af virksomhederne har fastpriskontrakter, som koster mere.
"Det er glædeligt, at vi nu har fået et retvisende billede af, hvor meget virksomhederne reelt betaler for deres el. Kun på den måde kan vi få et rigtigt billede af virksomhedernes konkurrencesituation", siger branchedirektør Troels Ranis, DI.
Prisanalysen viser, at elpriserne i Danmark ligger i den dyreste halvdel blandt EU-landene, når man ser på virksomheder med det største elforbrug. Selvom Danmark med den nye opgørelsesmetode fortsat ligger lige under EU-gennemsnittet, er det ikke udtryk for, at danske virksomheders elpriser er konkurrencedygtige, lyder det fra DI.
Man skal i det hele taget være forsigtig med at lægge for stor vægt på gennemsnitstallet, mener DI. EU har i international sammenhæng meget høje elpriser for virksomhederne, og samtidig dækker gennemsnittet over betydelige forskelle i virksomhedernes elpriser på tværs af EU og i de enkelte lande.
DI anerkender, at sidste års vækstplan sikrede en generel lempelse af PSO-gebyret, og at der er en særlig lempelse på vej for elintensive virksomheder. Men der er stadig virksomheder i Danmark, som lider under, at de har høje udgifter til el i forhold til deres udenlandske konkurrenter, forklarer Troels Ranis.
"I mange lande er det muligt for virksomheder at opnå store rabatter på energiafgifter og PSO. Ser vi blot til Sverige, så har svenske virksomheder meget lavere politisk bestemte omkostninger til energi, som gør deres elpriser mere konkurrencedygtige. Det udfordrer fortsat danske virksomheder, siger han.