23948sdkhjf

Dansk Metal ønsker udlændinge velkommen

Antallet af udenlandske arbejdere i industrien er steget støt og er i dag oppe på 17.000. Her giver Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen, sit bud på, hvad udviklingen betyder for industrien og arbejdsmarkedet.
Hvordan ser I på den stigende andel af udlændinge i dansk industri?

- Vi har som udgangspunkt intet problem med udlændinge. For os handler det om at sikre, at alle – også udlændinge – arbejder på danske overenskomster. Det ”glemmer” mange virksomheder desværre, og så er det i bund og grund unfair konkurrence og det vil vi ikke være med til.

Hvad styrer udviklingen – altså hvad er hovedårsagen?

- Vi har åbnet EU’s arbejdsmarked, så østeuropæere også nyder gavn af den fri bevægelighed. Samtidig har mange danske virksomheder etableret sig udenfor landets grænser, og det gør også interessen for at komme til Danmark større.

Hvordan ser I på udviklingen?

- Det er både godt og skidt. Godt, fordi de måske bringer ny viden og evner til vores virksomheder, men skidt, hvis det er social dumping, eller vi dræner Østeuropa for de bedste hoveder. Jeg tror egentlig, at de fleste polakker, tjekker og letter helst ville blive i deres hjemland, men hvis der ikke er arbejde at få, rejser de ud. Opgaven bliver ikke at holde dem ude men at sikre, at de ikke dumper vores løn og arbejdsforhold her i landet.

Hvilken betydning får det stigende antal udlændinge for industriarbejdsmarkedet?

- Som det ser ud nu, så kommer vi til at mangle kvalificeret arbejdskraft, og her vil mange virksomheder nok begynde at se mod udlandet. Desværre er det ikke sådan, at Polen eller Tyskland svømmer over med topkvalificerede smede og industriteknikere. Samtidig har mange andre lande samme udfordring som os, og dem konkurrerer vi med om arbejdskraften. Så udenlandsk arbejdskraft kan slet ikke løse den udfordring, vi står overfor, når vi kommer til mangle mange tusinde faglærte i løbet af få år.

Hvilke udfordringer giver de nye grupper i industrien?

- Mange virksomheder har opdaget, at det faktisk ikke er så let endda at have udlændinge ansat og få dem integreret i produktionen. I takt med, at industrien bliver mere og mere specialiseret og stiller større og større krav til medarbejdernes viden og evner, så tror jeg, det vil blive endnu sværere.

Hvordan tiltrækker vi fremadrettet udenlandsk arbejdskraft?

- Ved at sørge for, at alle har ordentlige arbejdsvilkår – også udlændinge. Det kræver overenskomster og ordnede forhold. Hvis man som virksomhed vil være attraktiv for udenlandske medarbejdere, så skal man have en overenskomst og behandle medarbejderne godt.

Hvilke konsekvenser får det, hvis vi ikke kan tiltrække den rette udenlandske arbejdskraft?

- Jeg tror ikke, at løsningen på vores udfordringer kan løses med at importere arbejdskraft. Det handler i langt højere grad om at få uddannet flere lærlinge og få opkvalificeret ufaglærte til faglærte. Hvis vi ikke formår at gøre det, så har vi et så stort problem, at det ikke kan håndteres ved at hente udlændinge til landet. Det er at stikke sig selv blår i øjnene, hvis man tror, at der står horder af smede syd for grænsen og bare venter på at komme til Danmark. Her har vi selv – og især arbejdsgiverne – en stor rolle at spille.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089