23948sdkhjf

"Fjernstyrede maskiner kræver ny sikkerhed"

Fjernstyring af produktionsmaskiner stiller helt nye krav til sikringsløsninger, påpeger specialist i maskinsikkersikkerhed, Hans Morten Henriksen.
"Langt de fleste maskiner er designet, så sikkerhed varetages ved, at operatøren har fuldt opsyn med det farlige område, når der gives startsignal”.

Sådan lyder det fra Hans Morten Henriksen, Maskinsikkerhed ApS, specialist i maskinsikkerhed og CE-mærkning

Han påpeger i følgende indlæg, at fjernstyring af maskiner udløser behov for nye sikkerhedsløsninger:

"Mange kendte sikringsløsninger forudsætter derfor at operatøren holder øje med maskinen, omgivelser, andre personer i nærheden, at skærme er på plads med videre. Når man så indretter maskinerne med mulighed for fjernstyring, skal sikringsløsninger gennemtænkes på ny.

"Kært barn har mange navne: Fjernstyring kendes også som: Remote access, Internet of Things IoT og det nyeste og nok mest dækkende: Teleservice."

"Teleservice kan være via internettet, radiostyring, mobilnettet med videre og er defineret som: styringsfunktion, hvor der kan fejlsøges, ændres parametre og styres maskinfunktioner fra et andet sted."

Husk personsikkerhed
"Nytten er nem at se: Højere oppetid og lavere omkostninger til indkøring og service. Man skal bare lige huske at have personsikkerhed med i overvejelserne."

"Som sikkerhedskonsulenter har vi set alt for mange ulykker og nærved-ulykker på grund af manglende omtanke, det vil sige risikovurdering, ved løsninger til teleservice. Og vi har endnu til gode at se et projekt, der opfylder alle sikkerhedskrav til indretning, brugsanvisning og dokumentation."

"Der er nu flere standarder under Maskindirektivet, der viser minimumskrav til indretning af visse maskiner med teleservice, for eksempel DS/EN ISO 10218-2 Robotceller. Fælles for standardernes løsninger er, at de er meget specifikke for den konkrete maskintype."

Konkret vurdering
"Derfor kan man ikke umiddelbart bruge løsningerne på andre maskiner, men må lave en konkret risikovurdering. Standarderne tilsammen er dog et godt udgangspunkt for risikovurderingen, og løsningerne kan laves både produktionsvenlige og personsikre."

"I modsætning til ”almindelige maskiner” har procesanlæg mange års erfaring med styring fra kontrolrum. Hvis anlægget er designet fornuftigt og gennemtænkt, se eksempelvis den opdaterede risikovurdering og brugsanvisning, planer og procedurer for for eksempel lock out, instruktioner, vedligehold er på plads, kan man lige så godt styre hjemmefra, som fra et kontrolrum 100 meter væk. "

"De nævnte forudsætninger er dog sjældent opfyldt i den virkelige verden."

"For eksempel kræver mange instruktioner/brugsanvisninger at der laves et sikkert lockout/aflåsning af alle energikilder før der laves nogen form for service på procesanlægget: Så er det bare ikke nemt at lave fejlsøgning, justering, indkøring mv. Det skulle risikovurdering og brugsanvisning også have taget højde for."

"Både maskiner og procesanlæg kan få en bedre produktivitet med fjernstyring/teleservice, så det er bare med at komme i gang. Men husk at tænke personsikkerheden ind, så maskinen kan afleveres til tiden, med alle de ønskede funktioner, og med sikkerheden på plads."

Hans Morten Henriksen uddyber ovenstående på Dansk Automationsselskabs konference om functional safety og remote access, 17. marts i Ballerup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082