Tørisblæsning - teknikken lever i det skjulte
Det er de færreste i industrien, der kender til rensemetoden tørisblæsning. Metoden kan bruges direkte på elmotorer samt hydrauliske og pneumatiske komponenter.
Alligevel er det de færreste i industrien, der kender til rensemetoden tørisblæsning.
De fleste har sikkert derimod stiftet bekendtskab med tøris som stemning-skaber på diverse diskoteker eller som det nedkølende element, der holder maden kold i flamingokasser.
Men tøris accelereret op i en trykluftsstrøm til mellem 2 og 15 bar også kan bruges til overfladebehandling og rengøring i industrien.
Tørisblæsning har rent faktisk været på markedet som afrensningsmetode siden 1970’erne og kan være et alternativ til højtryksspuling og traditionelle blæsemetoder med sand og glas.
Humlen ved metoden er, at tørispillerne overgår til luftform i samme øjeblik, de rammer en overflade og dermed ikke efterlader spildprodukter i form af sandkorn eller vand, som sandblæsning og højtryksspuling ville gøre.
Det giver en tør, ikke-strømførende proces, som kan anvendes direkte på eksempelvis elmotorer og produktionsanlæg med hydrauliske og pneumatiske komponenter.
Ukendt metode
Men, men, men. Det er stadig de færreste, der kender til metoden, lyder det fra leverandørerne.
”Tørisblæsning er forholdsvis ukendt derude. Selvom vi har prøvet at gøre et godt stykke arbejde for at få det udbredt, er der stadig mange virksomheder, der ikke kender til teknologien,” lyder det fra Bjarne Nielsen, administrerende direktør i IceTech, som dog tilføjer, at flere og flere får øjnene op for det.
Det bekræfter Flemming Pedersen, indehaver af Nordfyns Industriservice.
”Der er flere steder, hvor jeg har foreslået tørisblæsning. Mange gange bliver de overrasket over, hvad man egentlig kan med det,” supplerer Flemming Pedersen. Nordfyns Industriservice, der tilbyder tørisblæsning som en del af paletten.
Oplagt værktøj
IceTech har hovedsæde i Bramming og er verdensførende inden for såvel produktion af udstyr til tørisblæsning som decideret tørisproduktion.
Virksomheden har udstyr stående på flere af de tyske bilfabrikker, hvor tørisblæsning bruges til såvel rengøring af svejserobotter og svejseteksturer som direkte overfladebehandling af plastdele såsom dørhåndtag inden lakering.
Tørisblæsning er dog først og fremmest en rensemetode mere end en overfladebehandlingsmetode, understreger Bjarne Nielsen.
”Du kan ikke sammenligne det med traditionel sandblæsning, for ispartiklerne rammer overfladen og fordamper og bliver til gas. Så man kan ikke lave profil i en plade.”
Til gengæld kalder han tørisblæsning for et oplagt vedligeholdelsesværktøj til diverse industrielle produktionsanlæg. Det kunne være hydraulikstationer, støbeforme, trykkerimaskiner eller limstationer. Her kan overfladerne rengøres med tøris, inden selve vedligeholdelsen påbegyndes.
Fødevareudstyr
Ifølge Flemming Pedersen fra Nordfyns Industriservice er tørisblæsning oplagt til producenter af fødevareudstyr. Han har selv brugt metoden til rensning af trykkeriovne, valse og rundsave af metal, som ellers er svært tilgængelige emner at rengøre.
Dog har metoden som alle andre sine begrænsninger. Dels er den forholdsvis omkostningstung og kræver derfor opgaver af en vis størrelse, dels larmer udstyret så meget, at det er nødvendigt med høreværn til minimum operatøren.