Analyse: Rammeaftaler skaber effektiv konkurrence
Men på hver sjette aftale endte alle bydende virksomheder også med at blive leverandør.
- Analysen viser heldigvis, at det er lykkes at skabe grundlag for en effektiv konkurrence om at blive leverandør på hovedparten af de undersøgte centrale rammeaftaler. Det kan blive endnu bedre. På mere end hver sjette aftale endte alle bydende virksomheder med at blive leverandør på aftalen, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.
Det er dog ikke kun i forholdet mellem bydende virksomheder og leverandører, der er plads til forbedringer. Også virksomhedernes egne input bliver taget op.
- Hvis vi lytter til de tydelige signaler, som virksomhederne bringer frem i analysen, kan vi både styrke konkurrencen og få lavere priser. Virksomhederne efterlyser for eksempel større klarhed om, hvilken omsætning de kan hente på aftalerne, konstaterer Agnete Gersing.
Fem centrale pointer fra analysen:
• For 79 procent af 162 undersøgte centrale rammeaftaler/delaftaler fra Statens Indkøbsprogram og SKI var der fem eller flere virksomheder, der bød. På 17 procent af aftalerne var der tre eller færre bud.
• For 70 procent af aftalerne kom tre eller flere af de bydende virksomheder ikke på aftalen. For i alt 21 procent af aftalerne var der kun én eller nul af de bydende virksomheder, der ikke kom med på aftalen.
• For 16 procent af aftalerne endte alle bydende virksomheder med at blive leverandør på aftalen.
• På baggrund af de foreliggende data er det ikke muligt at vurdere, om de få bud på nogle rammeaftaler kan tilskrives forhold vedrørende rammeaftalen, eller om det skyldes, at der er få kvalificerede virksomheder på de pågældende markeder.
• 59 af de 279 deltagende virksomheder har fravalgt at byde på en aftale. Knap 40 procent af disse har fravalgt at byde, selv om de opfylder udbudsbetingelserne (også på aftaler med få bud).
Læs hele analysen her.