23948sdkhjf

Arbejdsmiljøindsats bliver styrket

Forhøjede bødesatser og flere tilsyn hos de virksomheder, hvor der er størst risiko for arbejdsmiljøproblemer, bliver nu sikret med en ny, bred politisk aftale.
En politisk aftale om at styrke arbejdsmiljøindsatsen skal sikre, at det bliver tryggere, sikrere og sundere at gå på arbejde.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti og betyder blandt andet, at Arbejdstilsynet fremover skal føre endnu flere tilsyn med de virksomheder, hvor der er størst risiko for arbejdsmiljøproblemer – og færre tilsyn med virksomheder, der har styr på arbejdsmiljøet.

Det skal ske ved en ændret indsats, så andelen af virksomheder, der bliver udvalgt til tilsyn, fordi de ofte har arbejdsmiljøproblemer, bliver øget fra 55 til 80 procent. 20 procent af virksomhederne vil dog fortsat blive udtaget til stikprøvekontrol.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen glæder sig over aftalen, der er blevet til i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.

- Jeg er glad for, at vi fremover først og fremmest vil bruge vores ressourcer på det risikobaserede område – altså der, hvor vi ved, folk kommer til skade, hvor det psykiske arbejdsmiljø ikke er godt nok, og hvor der derfor er noget at komme efter. Der bliver mere fokus der, hvor der er reelle problemer, siger han.

Venstre: Stærkt signal
Aftaleparterne er desuden enige om, at nystartede virksomheder ikke længere skal fredes for tilsyn de første to år. Det betyder, at nystartede virksomheder, der vurderes at have en høj risiko for arbejdsmiljøproblemer, helt på linje med andre virksomheder kan blive udvalgt til et risikobaseret tilsyn.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Peter Juel Jensen, mener, det sender er stærkt signal, at man nu begraver toårsreglen.

- Arbejdsmiljø må aldrig blive et konkurrenceparameter. Der er i dag problemer med, at udenlandske virksomheder kan se en fidus i at indregistrere sig som danske, i stedet for i RUT-registeret, for at blive fredet fra tilsyn i to år. Det er stærkt provokerende for danske virksomheder og stiller dem i en dårligere konkurrencesituation. Nu flytter vi tilsynet derhen, hvor der er en udfordring, siger han.

Højere bøder
Det er desuden blevet besluttet, at virksomheder, som groft overtræder arbejdsmiljøloven, skal straffes hårdere.

Normalbøden for almindelige overtrædelser af arbejdsmiljøloven er i dag 20.000 kr., og normalbøden for grove overtrædelser er 40.000 kr. Normalbøderne bevares på det nuværende niveau, men bødesatserne forhøjes med 10.000 kr. ved skærpede omstændigheder og med 20.000 kr. ved særligt skærpede omstændigheder.

Samtidig udvider partierne området for særligt skærpede omstændigheder til at omfatte de tilfælde, hvor der er sket skade på liv eller helbred eller opstået fare for flere personer og hvor virksomheder tidligere er idømt en bøde for grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109