23948sdkhjf

Spørg om jura: Overenskomststridig arbejdsnedlæggelse

Må medarbejderne uden videre nedlægge arbejdet, hvis de er utilfredse med lønnen og samtidig dækket af en overenskomst?
En mindre fremstillingsvirksomhed indenfor metalbranchen var organiseret i branche- og arbejdsgiverforeningen Arbejdsgiverne. Den havde en gruppe af timelønnede medarbejdere ansat til at udføre arbejdet i produktionen. Medarbejderne havde ikke valgt nogen tillidsmand, men havde til gengæld udpeget en talsmand. Medarbejdersiden bestod af såvel organiserede som uorganiserede medarbejdere.

I virksomheden blev der kollektivt forhandlet løn én gang om året. I april måned 2015 skulle der igen forhandles løn, og medarbejderne var meget opsatte på at modtage en større lønstigning i form at en væsentligt højere timeløn.

Til lønforhandlingen kunne parterne dog langt fra blive enige om yderligere tillæg til timelønnen. Parterne stod derfor meget langt fra hinanden, og forhandlingerne brød sammen. Der blev ikke aftalt nye forhandlingsmøder.

Næste morgen meddelte medarbejderne, at arbejdet i produktionen ikke ville blive påbegyndt, medmindre virksomheden gav samtlige timelønnede medarbejdere en lønstigning i overensstemmelse med deres lønkrav. Det kunne virksomheden ikke acceptere, og medarbejderne nedlagte derfor arbejdet. Herefter forlod de timelønnede medarbejdere arbejdspladsen. Hvilke muligheder havde virksomheden nu?

Svar:
Ovenstående beskrivelse af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning vedrørende overenskomstmæssige forhold.
Da virksomheden var medlem af Arbejdsgiverne, var samtlige timelønnede produktionsmedarbejdere omfattet af en kollektiv overenskomst, når de udførte arbejde indenfor timelønsoverenskomstens gyldighedsområde. Det var uden betydning, om medarbejderne var individuelt organiseret eller uorganiseret, ligesom det var uden betydning, i hvilket forbund eller fagforening den enkelte medarbejder var organiseret.

Da der forelå en gyldig og uopsagt, kollektiv overenskomst, var der fredspligt på arbejdspladsen, hvorfor arbejdet ikke må forstyrres eller nedlægges af medarbejderne som følge af en uenighed om lønforhandlingernes resultat.

Eftersom der forelå en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, havde medarbejderne et ansvar og kunne idømmes en bod i Arbejdsretten.

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne

”Spørg om jura” er udarbejdet i samarbejde med jurister hos Arbejdsgiverne. Har du spørgsmål, du gerne vil have besvaret, kan du sende dem til
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079