Geo og Grundfos indvier grundvandskøleanlæg
Anlægget skal køle Interxions 3.500 kvadratmeter store datacenter i Ballerup via en plug and play-teknologi. Geo og Grundfos indleder nu et eksporteventyr på grundvandskøling.
Interxions grundvandskøleanlæg bygger blandt andet på Grundfos’ erfaringer med fjernkøling i Holland. Anlægget er en plug and play-løsning, der kan tilkobles eksisterende automatiseringsanlæg og køleanlæg hos for eksempel hospitaler og datacentre.
- Det har været vigtigt for os at udvikle en standardløsning, der kan reproduceres og benyttes af virksomheder verden over. Sammen med Grundfos har vi udviklet et koncept, der udnytter undergrundens lagerkapacitet, og som let kan tilsluttes virksomheders eksisterende kølesystemer, udtaler afdelingsleder for grundvand i Geo, Jesper Furdal, og fortsætter:
- Det nye køleanlæg er resultatet af et unikt partnerskab. Grundfos har pumperne, og vi har den nødvendige viden om undergrunden og installationer under jorden til, at vi kan få dette nye produkt søsat.
Salgs- og marketingdirektør Steen Stephansen fra Grundfos ser den tætte udviklingsproces og dialog med Geo under hele projekttilblivelsen som en væsentlig årsag til, at projektet nu er en realitet:
- Et projekt af Interxions kaliber kræver stor forståelse for at udnytte hver enkelt leverandørs kompetencer optimalt. I udviklingsfasen har det netop i særlig grad været det tætte parløb mellem Geo og Grundfos, der har løftet projektet på plads, og som i sin færdige konstellation tjener som stor inspiration for fremtidige, lignende projekter.
Geo og Grundfos forventer at eksportere teknologien til udlandet, hvor produktionsvirksomheder står med samme udfordringer med stor varmeproduktion og behovet for at reducere CO2-udslip. Udviklingen af Interxions anlæg er støttet af Miljøministeriet med midler fra en særligt oprettet pulje i 2013, der skal fremme omlægningen af brugen af fossil energi til vedvarende energikilder og fjernvarme.
Sparer 308 tons CO2
Det nye grundvandskøleanlæg vil give en energibesparelse på 1.233 MWh, når anlægget er i fuld drift. Det svarer til en besparelse på 308 tons CO2 ved indkøb af traditionel strøm.
- Vi sparer 1.233 MWh. Det svarer til 308 tons CO2 ved traditionel strøm, men eftersom vi i forvejen kun køber grøn strøm, kan vi faktisk ikke spare mere CO2 der. Når det er sagt, så er der alligevel yderligere miljømæssige gevinster at hente for os, da løsningen gør os i stand til efterfølgende at genbruge varmen til at opvarme vores bygninger med, fortæller managing director hos Interxion, Peder Bank.
Grundvandskøleanlægget er lavet, så det let kan kobles til fjernvarmeanlægget i Ballerup Kommune. Det har Interxion allerede erfaringer med fra Stockholm, hvor Interxions svenske datacenter videresender returvarmen til at opvarme 15.000 boliger i Stockholm gennem et samarbejde med energiselskabet Fortum.
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen indvier løsningen i dag.