23948sdkhjf

Der er penge at spare med den rigtige udsugning

Ordrebeholdningen er rekordhøj hos Euro-Vent ApS i Risskov. Virksomheden producerer udsugningskomponenter og leverer nøglefærdige projekter inden for procesudsugning og varmegenvinding til jern- og maskinindustrien.
Euro-Vent har samlet erfaring gennem mere end 25 år, og står i dag som et af markedets stærkeste navne, når det handler om at fjerne svejserøg, olietåge, malingsdampe og støv og forvandle det til frisk luft og bedre økonomi.

De stadig stigende krav til øget produktion pr. kvadratmeter værkstedsareal i virksomheder, der bearbejder stål, øger også kravet til punktudsugning, idet slibe- og svejseopgaver udvikler stadig flere slibe- og røgpartikler. Det er i dag ikke kun et krav, at man etablerer punktudsugning, men også decideret rumventilation. Det skal sikre, at arbejdslokalet altid har den rigtige mængde frisk, lugtfri og ren indåndingsluft.

- Ved de store luftmængder der efterhånden er krævet til virksomhedernes indeklima, er det vigtigt, at man har fokus på strøm og varmebesparende ventilationskomponenter. Man kan vel sige, at hvor det for fem år siden kunne betale sig med behovsstyret punktudsugning og varmegenvinding fra 10 svejsepladser og opefter, skal man i dag, grundet de høje energiafgifter, ikke meget over tre svejsepladser, før sparreautomatik hurtigt bliver en god forretning, forklarer projektleder Jacob Andersen fra Euro-Vent.

Behovstyring og varmegenvending
Tager man eksempelvis udgangspunkt i en svejsehal med 20 arbejdspladser, bliver regnskabet som følgende.
Ved traditionel udsugning fjernes op til 20.000 m3/h opvarmet rumluft, idet kravet er ca. 1.000 m3/h pr. svejesplads. 20.000 m3/h fjernet rumluft betyder selvfølgelig 20.000 m3/h kold udeluft ind i bygningen - luft der skal opvarmes til rumtemperatur. En on/off ventilator, der yder 20.000 m3/h, har et elforbrug på ca. 19,25 kW og 81,6 kW i varme (ved en ude-temperatur på 8C og indetemperatur på 20C).

Nem og billig installation
Ved installering af Euro-Vents Smart Power CE-stik begrænses varmeforbruget med 40–50 %. Smart Power tilsluttes en maskine, for eksempel et svejseapparat, og når forbruget er større end dens tomgangsforbrug, aktiveres et relæ, der så bruges til start af et motorspjæld, som derved udløser punktudsugning ved den aktuelle arbejdsplads. At automatikken er bygget ind i kraftudtaget, bevirker desuden, at installationen bliver nem og billig. En frekvensstyring regulerer op og ned på luftmængden via en tryktransmitter således, at udsugningsmængden afpasses efter antallet af aktive svejsepladser.

- Ved projektering af lufttekniske løsninger er der flere faktorer, der skal gå op i en højere enhed. Dog er en ting sikkert - ved en manuel svejseproces vil alle arbejdspladser ikke svejse samtidig. En svejser skal bruge halvdelen af tiden til opsætning, flytning osv. af sine emner. Det vil sige, at med installering af Smart Power, motorspjæld og trykstyring falder varmeforbruget til det halve. Endvidere falder optaget effekt på ventilatorens elmotor betydeligt, da luftmængde og tryk nu styres af en frekvensomformer, forklarer projektleder Paul Nissen.

Det efterlader os i vores eksempel stadig med 10.000 m3/h, hvilket jo stadig skal opvarmes fra udeluft til rumtemperatur. Udsugning fra ikke bare svejserøg, men også laser- og plasmaskærer, slibeprocesser osv, skal efter effektiv filtrering med patronfilter sendes til varmegenvinding. Et effektivt ventilationsanlæg med dobbelt x-varmeveksler kan varmegenvinde 87 % af varmeenergien fra rum og procesudsugningen. Det betyder, at den luft, der fjernes fra værksteder, erstattes med opvarmet udeluft via anlæggets x-vekslere, og et minimum af varmetabet fra værkstedet suppleres med en indbygget vandvarmeflade eller olie- eller gasbrænder.

Vores udgangspunkt med de 20 arbejdspladser har efter installering af Euro-Vents energibesparende installationer et elforbrug på ca. 9,6 kW og 15,3 kW i varme (ved en udetemperatur på 8C og indetemperatur på 20C).

Case Story
Da Expedit A/S i Hadsten og Ulstrup i forbindelse med øget ordretilgang skulle investere i nyt robotsvejseanlæg var kravet fra virksomheden et effektivt energibesparende procesudsugningsanlæg, der skulle opfylde miljø og arbejdstilsynets krav.

Expedit A/S er en af Nordens største og mest erfarne leverandører af inventar på markedet for butiksindretning. De leverer funktionelle og profilerende inventarløsninger og butiksudstyr til detailhandlen. Fra fleksible grundsystemer over tilpassede løsninger til specialdesign. Expedit skaber og udvikler produkter i tråd, rør og plade samt træ.

Der i dag stor mangel på kvalificerede medarbejdere inden for metalbearbejdning. Det er derfor vigtigt for den enkelte medarbejder at opleve en interesse fra arbejdsgiveren i at sikre et sundt og godt indeklima. Vi sætter alle sundhed og velvære meget højt i dag, men glemmer ofte, at vi tilbringer meget af vores tid inden døre. Hvis indeklimaet ikke er optimalt, er det heller ikke frisk luft, man indånder. Expedit A/S har gennem de sidste år investeret i energibesparende løsninger, der skal sikre en god driftsøkonomi og et godt indeklima.

Det nye robotsvejseanlæg hos Expedit A/S er opbygget af fire store emfang, der tilsammen uden energibesparende installationer konstant skulle yde 15.000 m3/h. Anlægget består af to svejserobotter med hver to manipulatorer. Når robotten arbejder på den ene manipulator, fjernes svejserøgen effektivt i det store emfang. Når arbejdsprocessen er endt, og robotten starter ved den anden manipulator, lukkes for luften fra det første emfang efter en kort efterløbstid. Det er derfor korte, men nødvendige tidspunkter, alle emfang er aktive. Anlægget er selvfølgelig tilsluttet trykstyring, frekvensomformer og effektivt patronfilter fra Euro-Vent.
En flot emfangsløsning med integreret automatiske svejseforhæng og arbejdsbelysning. De store pneumatiske spjæld sikrer en hurtig og præcis styring af luften. Emfangene er forsynet med meget effektiv randsug.

En flot emfangsløsning med integreret automatiske svejseforhæng og arbejdsbelysning. De store pneumatiske spjæld sikrer en hurtig og præcis styring af luften. Emfangene er forsynet med meget effektiv randsug.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.814