23948sdkhjf

Offshore-markedet er brutalt

Offshore-markedet er presset på grund af de lave oliepriser. Men på længere sigt er der grund til optimisme.
- Det er brutalt lige nu, men jeg tillader mig at være optimist på længere sigt.

Sådan siger Johannes Bie, der er direktør for olie & gas i klyngeorganisationen Offshoreenergy.dk.

Det brutale er oliepriserne, der er faldet voldsomt indenfor det sidste år. I dag koster en tønde olie omkring 67 dollar, og i januar var prisen nede at vende under 50 dollar. Sidste sommer var prisen 110 dollar.

Og det er noget, der påvirker de virksomheder og organisationer, der er en del af offshore-sektoren i Danmark.

Offshoreenergy.dk er som videncenter og innovationsnetværk for offshore-sektoren mærket af den udfordrende situation, som offshore-industrien befinder sig i.

- Vi nyder jo blandt andet godt af sponsorater og villighed fra de store virksomheder. Og når de sparer, sparer vi også. Vi kvitterer for, at vi har set alvoren, siger Johannes Bie.

Derfor er speed dating-arrangementet OGIB for olie & gas-sektoren blevet aflyst, og der er blevet fyret tre personer i non-profit-organisationen.

Omkostning udfordrer
Men selvom oliepriserne er faldet meget, er der også andet, der udfordrer. Blandt andet omkostningsudviklingen.

Den er nemlig gået stødt opad, og samtidig hives der mindre olie op fra Nordsøen.

- Og det skal man jo ikke være økonom for at regne ud, ikke er godt, siger Johannes Bie.

Han henviser desuden til en rapport udarbejdet af McKinsey & Company, der viser, at omkostningerne i den norske del af Nordsøen årligt er steget med 17 procent. Han mener, at det tal også kan overføres til de danske operatørers omkostningsniveau.

- Vores evne til at eksekvere er blevet dårligere. Så vi skal i en fart have fundet ud af, hvordan vi kan reducere omkostningerne, siger han.

I Norge har man dog taget konsekvensen af de lave oliepriser og aflyst ONS Norway – en messe der fokuserer på offshore olie & gas-forsyningskæden.

Hos danske Semco Maritime mærkede man også oliefaldet. Omsætningen faldt fra 2,690 mia. kr. i 2013 til 2,298 mia. kr. i 2014.

- Vores resultater var ikke tilfredsstillende, og vi traf derfor nogle nødvendige beslutninger og tilpassede forretningen til et lavere aktivitetsniveau. I disse udfordrende tider for industrien fokuserer vi på at styrke konkurrenceevnen, siger administrerende direktør i ingeniør- og entreprenørvirksomheden, Steen Brødbæk.

Holder i lang tid
Men de lave oliepriser kan også bruges til noget godt, mener Johannes Bie fra Offshoreenergy.dk.

- Selvom situationen er alvorlig lige nu, så betyder det også, at der bliver sat nogle nye ting i gang. Det kan øge konkurrenceevnen på den lange bane, siger han.

Derfor opfordrer han også underleverandørerne til at tænke innovativt og få nye rutiner og systemer.

- De skal finde løsninger, der er stærkt standardiseret og holder i lang tid, siger han.

Det sker allerede os Semco Maritime:

- Vi indretter os efter markedssituationen og arbejder løbende på at forene høj produktivitet med et stærkt omkostningsfokus. Vores indsats i dag vil bringe os styrket gennem de udfordringer, som branchen står over for i øjeblikket, siger Steen Brødbæk.

Johannes Bie opfordrer desuden de danske underleverandører til i højere grad at arbejde sammen og dele erfaringer.

- De skal arbejde sammen på tværs, undre sig sammen og udfordre sig selv og hinanden, for så kan de løfte opgaven, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12