DI: Ungevejledere ved alt for lidt om industrien
Ungevejlederne på landets folke- og grundskoler ved generelt alt for lidt om metal- og maskinindustrien, lyder kritikken fra blandt andet Dansk Industri. Den manglende viden gør det svært at løfte antallet af studerende ved maskinerne.
- Uddannelse er blevet en oplevelsesindustri, og skolerne og uddannelsesvejlederne er meget langt fra denne verden. Kom ud og få talt med folkeskolelærerne, for de kender slet ikke dette her område, sagde chefkonsulent i DI, Michael Boas Pedersen, som kaldte det et "synlighedsproblem".
At for få søger ind på industriuddannelserne underbygges af de tørre tal. Teamleder på KTS Søren Haugaard Frich kunne under opstartsmødet berette om 11 ansøgere til industritekniker lige nu, og 0 (nul!) ansøgere til værktøjsmager-uddannelsen. Omvendt står de unge i kø for at blive ædel- og metal-smede og tandteknikere.
30.000 i startløn
Og den skævhed truer væksten i Danmark, hvis der ikke findes kompetente folk til at stå ved maskinerne og besætte funktionerne omkring dem. Det slog Henning Dam, administrerende direktør i Flextek, fast i sin skitsering af baggrunden for de nye supportteams.
- Vi er nødt til at komme ud på skolerne og fortælle om de her muligheder. Der er en startløn på 30.000 kr., og der er gode jobmuligheder, sagde Henning Dam om noget af det, som ungevejlederne ikke helt er med på. Samtidig er kravene til industriteknikere under hastig forandring. I dag passer en industritekniker typisk flere CNC-maskiner samt en robot, og der arbejdes med teknologier, der adskiller sig markant fra den almindelige opfattelse af, hvad der foregår i metalindustrien.
Det er muligt at læse mere om industriteknikeruddannelsen på hjemmesiden www.industritekniker.nu .