Plastvirksomhed tilfreds med eksport-offensiv
Rolf Schmidt Industri Plast øgede sidste år aktivitetsniveauet på eksportsiden. Det har udmøntet sig i flere ordrer fra den europæiske maskinindustri, men offshorefremgangen stagnerer.
- Responsen har været ganske markant. Da vi kom hjem fra en messe i Leipzig i februar, var der for eksempel allerede tikket ordrer ind. Generelt er især de tyske virksomheder meget opsatte på at teste kvaliteten. Når de har fået syn for sagen, vender de tilbage med flere opgaver, siger han og tilføjer, at selvom Tyskland fører an i eksportvæksten, er målet klart defineret:
- Vi skal bredere ud. Udfordringen er, at vi gerne selv vil styre salgsprocessen uden brug af agenter. Det kan lade sig gøre i vores nabolande, men det er straks sværere, når vi skal længere syd- og østpå. Vi vurderer forskellige tiltag i øjeblikket. Når det er sagt, er vi tilfredse. Der er dialog med potentielle kunder i flere lande, og vi arbejder med en meget interessant forespørgsel fra Canada.
Offshore stagnerer i Norge
Den sydjyske virksomhed har i mange år produceret plastemner til offshoreindustrien i både Danmark og Norge. Omsætningen på det felt er kun gået op de senere år, men i Norge er fremgangen nu stagneret, konstaterer Flemming Andreassen:
- Vi har en lille skare af kunder deroppe, og de har altid lagt en pæn portion ordrer hos os. Jeg har netop besøgt flere af dem, og de er bekymrede over udviklingen med de lave oliepriser. Der er ikke råderum til at investere længere. Nu er det primære at holde fast i arbejdspladserne. De oplever en helt ny virkelighed, siger Andreassen og understreger, at der stadig tikker norske ordrer ind:
- Det er til vores fordel, at vi er gode til at håndtere mange små serier. Det efterspørger nordmændene stadig.
Mangler stadig kvalificeret arbejdskraft
Som en af de første virksomheder gjorde Rolf Schmidt Industri Plast for tre år siden opmærksom på, at der blev uddannet for få industriteknikere. I dag er det hverdagskost, at medierne bringer historier om industriens mangel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor ser Flemming Andreassen gerne, at det bliver et større tema i den aktuelle valgkamp:
- Alle mangler industriteknikere i øjeblikket. Her i huset har vi dygtige tyske kolleger, men de danske medarbejdere, vi har ansat de senere år, havde alle arbejde i forvejen. Flere politikere har besøgt os siden 2012 for at forstå problematikken til bunds, fortæller direktøren og tilføjer, at man er repræsenteret i bestyrelsen i den nye forening DIMA (Danish International Manufacturing Academy) sammen med kommuner, uddannelsesinstitutioner og andre produktionsvirksomheder i regionen:
- DIMA skal styrke og udvikle Trekantområdet som produktionscentrum. Også når det gælder adgang til kompetent arbejdskraft i fremtiden. Vi skal løfte i samlet flok for at gøre industriuddannelserne attraktive, slutter Flemming Andreassen.