Provinsen trækker industriens joboptur
Der er kommet flere beskæftige i industrien i Danmark. Særligt det sydlige og vestlige Jylland har succes.
Industribeskæftigelsen er steget med 2,4 procent i gennemsnit, men hvis man kigger nærmere på tallene, viser det sig, at der er forskel fra landsdel til landsdel.
Det er de områder, der har fået det lidet flatterende udtryk ”Udkantsdanmark” på sig, der stikker ud.
Længst mod vest er det ikke kun blæsten, der er kraftig: Industribeskæftigelsen er nemlig steget med 4,1 procent i perioden ifølge Dansk Metal.
Og i den modsatte ende af landet, Bornholm, er stigningen på 5,1 procent.
Klassisk industriområde
At der er sket en stigning i beskæftigelsen overrasker ikke Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i Dansk Industri. Han noterer sig, at det er i traditionelle industriområder, at væksten er størst:
- Det er de klassiske industriområder, der trækker væksten i beskæftigelsen i industrien, siger Allan Lyngsø Madsen.
Han forventer, at den positive udvikling vil fortsætte de kommende år. Og de stiller krav om at få dygtiggjort arbejdsstyrken:
- Virksomhederne efterspørger højt kvalificerede faglærte, og der bliver slet ikke udlært nok nye til at fylde op for dem, der går på pension. Derfor skal vi have skabt langt flere praktikpladser og sørge for, at ledige hurtigt får jobrettet uddannelse, så de matcher virksomhedernes behov, siger Allan Lyngsø Madsen i pressemeddelelsen.
Dansk Metal har en forventning om, at der frem mod 2020 vil blive skabt mere end 20.000 flere industriarbejdspladser i Danmark.