Udviklingen for industriteknikere vendt
I Thy og på Mors er industritekniker-uddannelsen blevet så populær, at der ganske enkelt ikke er virksomheder nok til at tage imod praktikanterne.
Et øget optag på uddannelsen har betydet, at virksomhederne i en periode har taget flere elever end vanligt for at støtte den øgede interesse for uddannelsen og naturligvis sikre kvalificeret arbejdskraft. Men nu er bægeret fuldt – virksomhederne har svært ved at tage flere elever, så 11 elever, der har bestået grundforløbsprøven, står lige nu uden praktikplads.
Fra halvtom til overfyldt
Det er ikke ret mange år siden, at EUC Nordvest oplevede, at interessen for uddannelsen til industritekniker var vigende.
- Vi vidste, at virksomhederne ville få behov for flere industriteknikere, så derfor besluttede vi at sætte alt ind på at få flere elever, fortæller afdelingsleder for Metal og Teknologi, Bente Homann.
Der er ifølge afdelingslederen tre årsager til, at behovet for industriteknikere er vokset. For det første efterspørger de brancher, der er i vækst indenfor vedvarende energi, flere faglærte industriteknikere. For det andet er aldersfordelingen ved de allerede uddannede høj, og for det tredje så automatiserer mange virksomheder produktionen.
De har derfor behov for en type medarbejder, nemlig industriteknikere, der kan sørge for at udbedre produktionsstop, holde anlæggene kørende og integrere robotter i eksisterende produktionsanlæg.
- For at imødekomme dette behov har vi skabt et forløb for studenter, arbejdet målrettet mod at få flere piger ind på uddannelsen og generelt gjort alt for at informere om uddannelsen – og nu kan vi se resultatet, fortæller Bente Homann.
Den intensive indsats har betydet, at antallet af hovedforløbselever på tre år er steget 40 procent – fra 41 elever i 2012 til 56 elever i 2015.
Stor ros til praktikvirksomhederne
Hos industrivirksomhederne i Thy og på Mors er det ikke lysten til at have elever, der mangler.
- Virksomhederne har været fantastiske. De har taget ekstra elever ind for at hjælpe os og eleverne, og det er vi meget taknemmelige for. Men de kan naturligvis ikke blive ved. De er mættede, så nu sætter vi alt ind på at finde nye virksomheder, som også kan se en fordel i medarbejdere, der er uddannet til at kunne håndtere fremtidens krav, forklarer Bente Homann.
Eleverne har et gennemsnit på 11
Selv om der er kommet væsentligt flere elever, har EUC Nordvest ikke oplevet, at eleverne ikke bliver dygtige nok.
Ser man på karakterne fra alle svendeprøver gennemført på EUC Nordvest i perioden 2013–2015, så ender man på et gennemsnit på 11.
- Vores elever arbejder virkelig for deres uddannelse – de vil det, og deres praktikvirksomheder bakker ambitionerne op, det kan vi se på karaktererne. Så vi kan godt love, at det er kompetente industriteknikere, som vi sender ud, siger Bente Homann og slutter med følgende opfordring:
- Vi ved, at der efterspørges industritekniker-lærlinge andre steder i Danmark. Derfor hører vi gerne fra virksomheder, der kan tage en lærling. Vi har lavet beskrivelser af de lærlinge, der er praktikpladssøgende, og dem sender vi meget gerne til interesserede virksomheder, så de kan se ansøgerne og vælge, om de vil invitere nogen til jobsamtale. Jeg hører meget gerne fra interesserede virksomheder.