23948sdkhjf

Told bremser pris-dumping på rustfri stål

Store mængder billigt rustfri stål fra Kina og Taiwan gør det europæiske marked ustabilt, og det skal en ny antidumping-told dæmme op for.
Billigt rustfri stål fra Kina og Taiwan har længe skabt et ustabilt verdensmarked. En antidumping- told på koldvalsede plader af rustfri stål - der er den største importvare i kategorien - skal normalisere markedet i Europa.

Kinesiske subsidier forvrider konkurrencen
EU-kommissionen indledte i sommeren 2014 en undersøgelse af importen af flade rustfri stålprodukter fra Kina og Taiwan. Undersøgelsen blev indledt på baggrund af påstande fra en række europæiske producenter om, at de asiatiske eksportører dumpede priserne på varerne i EU til skade for konkurrencen.

At antidumping-tolden nu er fastlagt, er et tegn på, at EU-kommissionen har fundet hold i de europæiske producenters anklager om prisdumping. Men sideløbende med antidumping-undersøgelsen kigger EU-kommissionen også ind i, om de kinesiske eksportører modtager ulovlige subsidier til skade for konkurrencen.

Mistanken om kinesiske subsidier er væsentlig, fordi de massive overudbud af stål fra Kina, der sender de europæiske stålværker i rødt, muligvis er finansieret af den kinesiske stat.
EU forsøger med indførelsen af udligningstolden at stabilisere stålpriserne, som er hårdt pressede, fordi Kina og Taiwan har oversvømmet Europa med store mængder billigt, statsstøttet rustfri stål. Hvis manøvren lykkes, vil importen af rustfri stål fra Asien mindskes markant.Og det vil presse de asiatiske aktører til at bremse overudbuddet.

- Nu skal grossisterne genplacere deres behov på det europæiske stålmarked. Det kan være sundt for branchen generelt at få et højere prisniveau, siger Henry Hansen, administrerende direktør hos Inox.

Antidumping-tolden har indtil nu haft den effekt, at de danske grossister rykker indkøbene fra Asien til Europa. I marts blev en midlertidig antidumping-told indført, men den er netop blevet fastsat til 6,8 procent for koldvalsede rustfri stålplader fra Taiwan og 25,3 procent på kinesiske plader.

Dollarkursen spiller ind
Administrerende direktør hos Dacapo Stainless, Kristian Sylvest, bekræfter også, at indkøbene er rykket fra Asien og til Europa. Men dollarkursen spiller også en aktiv rolle i beslutningen om, hvor leverancerne bliver købt, uddyber han.

- Markedet er så turbulent nu, at det er svært at sige, hvad, der er hvad, men importen fra Taiwan og Kina er faldet markant, siden der blev indført en antidumping-told. Da tolden blev indført, steg dollaren samtidig også, og det gjorde, at kinesiske og taiwanske plader blev 32 procent dyrere.

- Tolden er nu endeligt fastsat på et lavere niveau end først antaget, mens dollaren også er faldet lidt, så det kan være, at vi får en ny situation i efteråret, siger Kristian Sylvest.

Læs brancheanalysen:

Nedgang truer stålgrossister efter jubelår

Ståldirektørerne forventer ikke at kunne leve op til sidste år, hvor alle fire aktører forbedrede bundlinjen med tocifrede millionbeløb.

Det fremgår af brancheanalysen, som omfatter:
• Dacapo Stainless A/S
• Damstahl A/S
• Inox Stål Handelsselskab A/S
• Lemvigh-Müller A/S

Se nøgletal for branchen her


Læs også, hvordan stålgrossisterne skaber luft på bundlinjen:
Stålgrossisterne vrider sig fri af priskrig
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094