Plastindustrien går efter studenterhuerne
Den danske plastbranche vil forsøge at afhjælpe manglen på arbejdskraft med en ny EUX-linje, der gør det muligt at kombinere erhvervsuddannelsen til plastmager med en studentereksamen.
Tanken bag uddannelsen er derfor, at unge med interesse i plastindustrien kan kombinere en praktisk erhvervsuddannelse med det faglige niveau og muligheder for at læse videre, som ligger i en studentereksamen.
Muligt at tiltrække helt nye grupper af unge
På linje med andre industrier står plastbranchen overfor stor mangel på faglærte. Den nye plastmager-EUX kan være en vigtig del af løsningen på den udfordring, mener Britta Munk Overgaard. Hun er HR-chef i plastvirksomheden Bach Composite Industry og formand for Udviklingsudvalget for Plastindustri, der har ansvar for udviklingen af plastmageruddannelsen og efteruddannelserne på området.
- Jeg har store forventninger til, at den nye EUX-uddannelse vil være med til at gøre vores virksomheder interessante over for mange af de unge, der i dag fravælger en faglært uddannelse som for eksempel plastmager for i stedet at søge imod gymnasiet. Det er rigtig positivt, for vi har virkelig brug for de dygtige faglærte ude i virksomhederne, siger Britta Munk Overgaard, og fortsætter:
- Unge med interesse i plastbranchen skal i dag tidligt vælge, om de vil gå den boglige vej eller håndværksvejen. Men som virksomhed har vi rigtig meget brug for dem, der kan og vil begge dele. Med den nye EUX-linje sikrer vi, at vi uddanner endnu flere af netop dem, der synes, det er spændende at bygge bro mellem håndværket og det boglige.
Ingeniører er også en mangelvare
Foruden faglærte har analyser vist, at plastbranchen også har et stort behov for flere ingeniører med plastkompetencer. Den udfordring kan EUX-uddannelsen være en del af løsningen på, mener administrerende direktør i plastvirksomhedernes brancheforening, Plastindustrien, Thomas Drustrup:
- Når EUX-eleverne bagefter skal læse videre, så har de plasten med i bagagen. De kan derfor selv være med til at bringe viden om plastmaterialer og plastproduktion i spil i forhold til deres videregående uddannelse. Det kan for eksempel være på nogle af de mange gode ingeniøruddannelser, som universiteterne udbyder. Det betyder, at vi vil være i stand til at uddanne en masse spændende ingeniørprofiler med stærke plastkompetencer, som kan være med til at løfte vores branche, siger han.
EUX-uddannelsen kommer til at vare fem år og indeholder ligesom den traditionelle erhvervsuddannelse både skoleperioder og perioder med praktik i en virksomhed. Ligesom på erhvervsuddannelsen til plastmager udbyder branchen også på EUX-uddannelsen garanti for praktikplads.