23948sdkhjf

Flere robotter marcherer ind i industrien

Danmark er på global tredjeplads, når det handler om at have robotter i fremstillingsindustrien
Det blev til en bronzemedalje for den danske fremstillingsindustri, hvis man kigger på den såkaldte robottæthed. I 2014 var der 180 industrirobotter per 10.000 industrimedarbejdere i kød og blod, viser nye tal fra International Federation of Robotics (IFR).

Det er kun tysk og svensk fremstillingsindustri, der har flere industrirobotter end de danske virksomheder, viser tallene fra IFR.

I 2013 var de danske industrivirksomheder samlet set kun nummer seks på verdensplan, når det kommer til robottæthed, hvis man ikke medtager bilindustrien, som historisk set er langt mere automatiseret end de fleste andre sektorer.

Det er det høje antal af nyinstallerede robotter, der sender Danmark på skamlen i robotkapløbet.

I 2014 blev der installeret 608 nye robotter i dansk industri. Det er en stigning på 27 procent i forhold til 2013, hvor der blev installeret 477.

- Det er absolut positivt, efter vi havde en lille nedgang i 2013. Robotterne er vigtige for vores konkurrenceevne, så det er godt, at vi er med på vognen, siger Steffen Enemark, der er formand for robotorganisationen DIRA og direktør for ABB Robotics i Danmark.

Steffen Enemark ser stort potentiale i metal- og maskinindustriens små og mellemstore virksomheder:

- Robotterne bliver nemmere at programmere, og de er blevet billigere. Det bliver lettere for de mindre virksomheder at installere robotter.

Robotterne øger vækst
Og det kan være en god idé for hele Danmark, at industrien installerer flere robotter. Det skaber tilsyneladende national vækst, når virksomheder robotiserer.

Det viste en rapport i marts fra London School of Economics. I "Robots at Work", som rapporten hedder, anslår forskerne bag, at den stigende brug af robotter øgede vækstraterne med 0,37 procentpoint.

Samtidig viste undersøgelsen, at robotiseringen øgede aktiviteten, men at den ikke nødvendigvis betød, at der blev arbejdet flere timer. Undersøgelsen vidste dog, at ufaglærte havde færre timer, hvilket kan betyde, at medarbejderne uden uddannelse er blevet opsagt.

Madpotentialet
Det er i høj grad håndtering af emner, der fylder blandt de nyinstallerede robotter. 61 procent af robotterne har med håndtering af emner at gøre, hvilket kan være i mange forskellige brancher.

Samtidig viser tallene, at 21 procent af de 608 installerede robotter blev installeret i føde- og drikkevareindustrien.

- Der er et øget behov for fødevarer, så der kommer vi også til at se flere robotter, siger Steffen Enemark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093