23948sdkhjf

GTS-institutterne kommer SMV'erne til undsætning

Danske virksomheder udnytter for sjældent de muligheder, ny teknologi giver. Med en omfattende plan kommer GTS-institutterne dem nu til undsætning
Hvilke krav er der til produktmærkning i USA? Er coating af sofaen sundhedsskadeligt? Kan man bruge damp og ultralyd til at rense madrasser på hospitaler? Hvordan sikrer vi byer mod oversvømmelser? Kan jeg erstatte et dyrt materiale med et billigere med de samme egenskaber?

Spørgsmålene til de ni danske GTS-institutter er meget forskellige, men institutterne er der netop for at finde et svar. Alligevel bruger for få virksomheder den mulighed. Men en ny plan skal nu komme virksomhederne - og ikke mindst SMV'erne - til undsætning.

Ofte viser det sig nemlig, at brug af teknologi åbner for en mere effektiv og konkurrencedygtig produktion. Eller for at kunne udvikle nye og bedre produkter eller tilføre eksisterende produkter mere værdi.

Men desværre griber danske virksomheder for sjældent de muligheder, teknologien giver.

Konsekvensen er ifølge flere undersøgelser, at Danmark sakker bagud i den internationale konkurrence, når det handler om at udvikle innovative produkter og processer.

Svært for SMV'erne
GTS-institutternes omfattende samarbejde med erhvervslivet peger på, at det skyldes, at mange - især små og mellemstore virksomheder - har svært ved på egen hånd at følge med i den hastige udvikling af nye teknologier, at vælge de rigtige teknologier og implementere dem.

- Det er et stort problem, da evnen til at anvende teknologi i produkter og processer bliver en afgørende konkurrenceparameter i fremtiden. Det kalder på en særlig indsats, der bringer Danmark helt i front, når det handler om teknologisk innovation, siger direktør i GTS-foreningen, Ragnar Heldt Nielsen

- Det er baggrunden for, at vi nu, som et bidrag til at løse de udfordringer dansk erhvervsliv og samfund står overfor, præsenterer en ambitiøs vision for GTS-institutternes udvikling frem mod 2021. Indsatsen skal sikre, at dansk erhvervsliv også fremadrettet har hurtig adgang til teknologisk service i verdensklasse, og at den bliver bredt ud til endnu flere virksomheder i hele landet, siger Ragnar Heldt Nielsen.

Industrien tager godt imod visionen
En af dem, der tager godt imod, den nye vision fra GTS-institutterne er Charlotte Rønhof, der er underdirektør i Dansk Industri (DI).


Kort om GTS-institutterne

GTS-institutter er en del af samfundets indsats for at skabe innovation i dansk erhvervsliv og udgør et netværk af teknologisk viden og kompetencer, der flytter virksomheder frem mod konkurrencedygtige produkter og processer.

Samlet set modtager GTS-institutterne årligt omkring 300 mio. kr. af Styrelsen for Forskning og Innovation til udvikling af nye teknologiske ydelser.

GTS-institutterne er almennyttige virksomheder. Hvert år har GTS-institutterne op imod 20.000 danske kunder.

- Med strategien sætter GTS-institutterne fokus på, hvordan teknologi og verdensklasse teknisk infrastruktur kan løfte danske virksomheder, og hvordan mindre og mellemstore virksomheder i højere grad kan tage teknologien i brug. Jeg ser rigtig gode perspektiver i strategien – anvendelse af teknologi er og bliver afgørende for konkurrenceevnen i danske virksomheder, siger Charlotte Rønhof.

Tre store indsatsområder
GTS-institutterne vil med udgangspunkt i tre store indsatsområder intensivere arbejdet til fordel for dansk erhvervsliv og ikke mindst de små og mellemstore virksomheder.

GTS vil udbygge den teknologiske infrastruktur af testfaciliteter, laboratorier og menneskelige kompetencer. Det skal ske i et stadig tættere samarbejde med industrien samt danske og udenlandske videninstitutioner.

Man vil styrke den direkte virksomhedskontakt med en intensiveret indsats over for de danske SMV’ere, rådgivningsydelser med styrket fokus på forretningsudvikling og fokus på vækstvirksomheder.

Og endeligt skal de internationale aktiviteter udvikles, så adgangen til internationale videnressourcer øges, eksporten styrkes og Danmarks attraktion for udenlandske FoU investeringer bliver større.

Du kan læse mere om de konkrete aktiviteter, GTS-institutterne vil sætte i gang frem mod 2021 GTS-Nets hjemmeside :

De ni GTS-institutter er: AgroTech, Alexandra Instituttet, Bioneer, DBI, Delta, DFM, DHI, Force Technology og Teknologisk Institut.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078