Nyt kampfly sætter fart i dansk industri
Selvom de nye tre duellanter i kampfly-konkurrencen produceres i udlandet, får det nye militærmateriel stor betydning for den danske industri, forudser Frank Bill, der er sekretariatsleder i Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark (FAD) under DI.
- Det, at der skal købes kampfly, får meget stor betydning for dansk industri. Det er en kæmpe ordre for forsvaret, og der vil være en del industrideltagelse for danske virksomheder. Så det får en rigtig stor betydning.
Hvornår vælges det nye kampfly?
- I begyndelsen af 2016 skal det besluttes, hvilket fly vi skal have. Så skal der forhandles pris, antallet af fly og blandt andet industrideltagelse, som er et af de parametre, der bliver vurderet ud fra.
Hvilke udfordringer giver en så lang beslutningsproces for jer og jeres medlemmer?
- Det er både dyrt og bøvlet. De danske virksomheder skal jo gerne holde sig gode venner med alle kandidaterne. Man skal jo gerne være på god fod med alle tre, så man kan komme i spil, når vinderen bliver udpeget.
Hvornår skal man så regne med, at de danske kampfly er på vingerne?
- Produktionen af kampfly er hele tiden i gang. Udfasningen af F16-flyene går i gang i 2020. For de tre producenter er det et spørgsmål om, hvornår de skal begynde at producere de danske fly.
Hvad er det, danske virksomheder kan bidrage med i kampflyproduktionen?
- Det er jo grundlæggende underleverandørarbejde. Danske virksomheders styrke er, at de har et højt uddannelsesniveau med dygtige medarbejdere med gode spidskompetencer. Virksomhederne er stærkt specialiserede og har et dybt kendskab til deres niche. Det kan være at forarbejde avancerede materialer, lave elektronik eller software.
Hvor tungt vejer hensynet til industrien, når beslutningen skal tages?
- Det er afgørende, at man vælger det fly, der bedst kan løse de militære opgaver, og som giver mulighed for vigtige strategiske samarbejder. Så industrideltagelsen er ikke det vigtigste parameter, og jeg tror ærlig talt ikke, det vægter så tungt ved valg af leverandør.
Hvor tungt bør industrideltagelsen veje, når beslutningen tages?
- Producenterne bliver vurderet på pris, militære kompetencer, mulighed for fremtidige strategiske partnerskaber og så den industrielle del. Så den industrielle del er ét af fire kriterier. De er fra starten blevet bedt om at beskrive, hvordan de vil inddrage danske virksomheder, men der ikke nogen facitliste. Når man har valgt leverandør, skal der forhandles om hvilke krav, der skal være om inddragelsen af danske virksomheder. Det er her, de danske industriinteresser skal på banen. I sidste ende kan der jo ikke købes kampfly, hvis ikke politikerne mener, der er tilstrækkelig involvering af danske virksomheder.