23948sdkhjf

Stort uforløst potentiale i Big Science

Danske virksomheder kan få del i højteknologisk videnskabsmarked. Potentialet er i milliardstørrelsen.
Det globale Big Science-marked skønnes at være på mellem 250-300 mia. kr.

Skønnet for værdien af den nuværende danske del af Big Science-markedet er omkring 300 mio. kr., fremgår det af en rapport udarbejdet af Teknologisk Institut og DTU.

- Men der er et potentiale på minimum 1 mia. kr. Så virksomhederne skal støttes og skubbes i den retning, siger Juliette Forneris.

Juliette Forneris er "industriel forbindelsesofficer" for CERN i Danmark og daglig leder af Big Science-sekretariatet ved Teknologisk Institut.

Og selvom Big Science kan lyde som noget fra en fjern planet, har danske metal- og maskinvirksomheder også en plads i økosystemet:

- Det er raketvidenskab. Men samtidig er det også stålrør og elektronik, som de danske virksomheder kan bidrage med, mener Juliette Forneris.

Små virksomheder - store projekter
Danske metal- og maskinvirksomheder passer godt ind i arbejdet hos CERN og andre store Big Science-projekter.

- De danske virksomheders størrelse passer godt til Big Science-opgaver. Det er ikke produktioner af stor volumen, men til gengæld bliver der stillet krav om fleksibilitet, og det passer godt til det danske industrilandskab med mange små og mellemstore virksomheder, siger Juliette Forneris på baggrund af sine erfaringer med CERN.

Et andet sted, hvor de danske virksomheder passer godt til højteknologisk forskning, er på prisen.

- Generelt er de danske metal- og maskinvirksomheder konkurrencedygtige. På grund af en høj grad af automatisering kan disse virksomheder typisk godt konkurrere på prisen. Så det kan godt lade sig gøre for dem at få opgaver, siger Juliette Forneris.

En af de virksomheder, der kan se et større potentiale i Big Science og CERN specifikt, er den metal- og plastbearbejdende Randers-virksomhed, Prodan:

CERN har nemlig vist interesse for, at virksomheden kunne levere ordrer i en anden klasse end de ordrer, de allerede sender til Geneve, oplyser Karsten Jørgensen, PTA hos Prodan.

- Det er et strategisk spørgsmål, men der kan ligge meget store penge i sådan nogle opgaver, siger han til Jern & Maskinindustrien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08