Vækst i industrirobotsalget
[i]Dansk Robot Forening har netop offentliggjort salgsstatistikkerne for 2003, hvor det kan konstateres, at der er blevet investeret uhyre kraftigt i automatisk produktionsudstyr, herunder robotteknologi i Danmark gennem det seneste års tid, specielt de seneste 6 måneder. [/i]
I 2003 blev der således installeret 288 industrirobotter i automatiske produktionsanlæg i Danmark. Salgsfremgangen er på 16 procent i forhold til 2002 hvor der blev installeret 249 industrirobotter.
I 2003 kom der en tilvækst på 12 procent industrirobotter i Danmark, idet standen voksede fra 2342 til i alt 2630 robotter ved årets udgang. I 2003 har Dansk Robot Forening således opgjort investeringsstørrelserne til at ligge over det niveau som der gennemsnitlig prægede højkonjunkturperioden indenfor automatisering i 1997 til 2001, svarende til omtrent 250 installerede robotter pr. år. Dog er vi endnu ikke nået niveauet for de to ekstreme år 2000 og 2001 hvor der blev investeret i mere end 300 industrirobotter årligt.
Danske industrivirksomheder investerede i 2003 kraftigt i robotteknologi.- Men mange virksomheder kommer med udmeldinger om at der satses langsigtet og ambitiøst på automatisk produktion i Danmark, eksempler er Tvilum-Scanbirk A/S, Pressalit A/S, Vola A/S, Fritz Hansen A/S og mage andre. Kina-klynkeriet fortager sig og man erklærer her at der ikke er behov for udflagning til lavtlønslande. Med gennemtænkt automatisk produktionsudstyr kan man sagtens skabe konkurrencedygtig produktion i Danmark. Og ikke nok med det. Nu ser man mange steder i Danmark at en teknisk toptunet og automatiseret produktionsproces under en kompetent ledelse ofte er billigere end produktion i et lavtlønsområde, udtaler Leif Dalum.
- Det er avanceret teknologi der er på vej frem i de danske produktionsvirksomheder. Det er først og fremmest robotter til håndtering, bearbejdning og montage der er i vækst, men også noget så specielt som malkerobotter i landbruget er kraftigt på vej frem. Et af de mest betydende vækstområder er visionstyrede montagerobotter der gør det muligt at automatisere en række montageprocesser der ikke tidligere har været rentable på grund af produktstrukturer med mange varianter, der produceres i mange små serier. Nu er teknologien her der er tilstrækkelig fleksibel til at man kan producere de mange små serier med det samme udstyr stort set uden omstilling, fastslår Leif Dalum.
Kilde Jern og maskinindustrien