23948sdkhjf
Annonce

Konkurser: Et blodigt halvår fylder i statistikken

Svigtende ordrer og en strammet kreditklemme tog livet af overraskende mange industrivirksomheder i første halvår af 2015 – men vinden er vendt.
Konkurs-året 2015 har været som nat og dag. Halvejs inde i året havde Danmarks Statistik registeret hele 31 procent flere konkurser i industrien end i samme periode sidste år. Men efter november er det negative forspring fra det brutale forår indhentet. 217 industrivirksomheder har drejet nøglen om efter årets første 11 måneder – bare én færre end i samme periode sidste år.

Og fortsætter medvinden, der især blæser ind over grænsen fra Tyskland, kommer industrien trods et dystert forår ud af 2015 med det laveste antal konkurser siden 2010.

Det så ellers ud som om, at tendensen med et faldende antal konkurser i industrien fra år til år siden 2010 skulle brydes. Årets første fem måneder bød alle på flere konkurser end i den tilsvarende måned i 2014, og tilbage i april var der afsagt 42 procent flere konkursdekreter sammenlignet med året før.

Magre virksomheder bukkede under
Årsagen til de stigende danske konkurstal siden sensommeren 2014 skal primært findes i geopolitisk uro omkring Krim, opbremsning i den kinesiske vækst og oliekrisen i Norge, mener Christian Eskelund-Hansen, der er chefkonsulent i Industrisamarbejdet – en del af DI.

- Den accelererede konkursudvikling er sandsynligvis et udtryk for, at en række eksportvirksomheder ikke har haft den rette polstring, da en række vigtige markeder svigtede, siger han.

Den manglende økonomiske polstring skal ses i lyset af, at finanskrisen i forvejen har pillet flæsket af mange små og mellemstore industrivirksomheder.

- Der er stadig rigtig mange mindre virksomheder, der ikke har ret meget at lave. De er udmagrede og kører med et produktionsapparat, som er skåret helt ned. Og når nogle ordrer så svigter, er der ikke mere at give af, sagde branchedirektør hos Industrisamarbejdet, Ole Storm Jeppesen, da konkursbølgen toppede i foråret.

Ole Storm Jeppesen forklarede samtidig, at de mindre aktører ikke har oplevet fordelene af, at en stor del af den ordremængde, der gik tabt i 2008 har fundet vej tilbage til dansk industri. I stedet ser branchedirektøren en knækket industri, hvor de større og mere eksporttunge aktører trækker fra.

Kreditklemmen strammes
Et blik over årets konkurser i metal- og maskinindustrien bekræfter billedet af, at det primært er mindre virksomheder, der har været tvunget til at dreje nøglen om i årets løb. Og ifølge Mikael Tipsmark, der er branchechef for industri hos Arbejdsgiverne, skyldes det især, at pengeinstitutterne har strammet kreditklemmen.

- Det er ikke længere så meget mangel på gode virksomheder eller gode projekter, der gør, at virksomhederne går konkurs. Det er mangel på likviditet og finansieringskilder, siger han.

Branchechefen oplever, at rigtig mange virksomheder må lade livsvigtige vækstscenarier glide sig af hænde, fordi banken ikke vil eller kan spille med på grund af skærpede solvenskrav fra Finanstilsynet. Et solvenspres som pengeinstitutterne også overfører til de mindre robuste industrivirksomheder, som pludselig risikerer, at kassen med driftsmidler smækker i.

- De meget solvente virksomheder vinder kapløbet. Og taberne er dem, der er knap så stærke og skal ned i banken med hatten i hånden, siger Mikael Tipsmark.

Tyskland trækker læsset
Når andet halvår af 2015 viser, at industrien er ved at vride sig løs af den negative gænge, skyldes det især, at den tyske industri kaster mange ordrer af sig til den danske ditto. Og den store nabo mod syd er en vækstdriver for metal- og maskinvirksomhederne.

- På 10 år har metal- og maskinindustrien øget eksporten til Tyskland med 68 procent. Og det er der heldigvis flere virksomheder, der får tunet sig ind på, siger Christian Eskelund-Hansen fra Fremstillingsindustrien, som glæder sig over, at udviklingen går den rigtige vej.

Tilpasser sig dygtigt
Samtidig roser Mikael Tipsmark fra Arbejdsgiverne de danske industrivirksomheders evne til at tilpasse sig:

- Faldet i oliepriserne har kostet konkurser. Anlæg til store borerigge er stort set faldet helt væk. Men dem, som har specialiseret sig og er godkendt til oliebranchen, vil ofte være kvalificerede til at levere til vindmøllebranchen, siger han.

Også virksomheder, der er godkendt til fødevarer, vil have lettere adgang til at levere stål til andre brancher, mener Mikael Tipsmark, der ser positivt på udviklingen. Hos arbejdsgiverne forventer man 10 procent færre konkurser i år sammenlignet med sidste år.

Brancheorganisationernes optimisme bakkes op af en positiv tendens i statistikkerne. Og dertil kan man lægge, at en række af årets markante konkurser i metal- og maskinindustrien allerede lever videre i anden regi.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.095