Eocycle Technologies: Tilliden til dansk husstandsvind er væk
Husstandsmølleproducenten Eocycle Technologies postede i 2015 en formue i husstandsmøllemarkedet i Danmark. Ny lov stopper planerne om et produktions- og distributionscenter her i landet.
Tilliden til, at det danske marked for husstandsmøller ville udvikle sig positivt, var taget til i styrke, da EU i februar 2015 godkendte tilskuds-ordningen for husstandsvind. En tillid, der blev rystet godt og grundigt, da lovforslaget L30 blev fremlagt i oktober 2015.
Dengang sagde Eocycle Technologies mand i Danmark Knud Hyldahl til Energy Suppply:
- Jeg troede ikke mine egne øjne da jeg læste det. Nu har jeg arbejdet med den canadiske husstandsvindmølle i halvandet år uden indtægt og fjorten dage efter vi får stillet den første op i Danmark og fire dage efter at jeg har afholdt åbent hus, så kommer dette.
Og netop dette lovforslag blev kort før jul til lov, da et ensstemmigt Folketing stemte for lovforslaget. Og det får betydning for det danske marked for husstandsvind.
Ser mod udlandet
Direktør Niels Martin Jørgensen hos husstandsmølleaktøren Cirkel Energi fortalte dengang, at man stadig ville slå sine folder i Danmark, men at fokus blev flyttet til udlandet. Det samme gør sig gældende for Eocycle Denmark.
- Efter chokket på Eocyle-kontorerne i Qubec har lagt sig, er man nu gået i gang med at undersøge andre markeder i Europa, hvor de har en mere venlig indstilling til husstandsmøller, og hvor der kan findes underleverandører og muligheder for at oparbejde et lokalt marked og dermed arbejdspladser, modsat Danmark, siger Knud Hyldahl til Energy Supply.
Eocycle Technologies var ellers langt fremme med planerne om at bruge Danmark, som distributionscenter for Europa, da direct drive-møllens vinger produceres hos Olsen Wings i Odder og styringen hos Mita-Teknik i Rødkærsbro. Produktion, der nu flyttes til et sted uden for Danmark.
En lille bid
Eocycle håber dog at få en lille del af puljen på 1 MW som der i følge den nye lov er til husstandsvind i Danmark.
- Produktionstallene fra den første mølle i Danmark er så gode og at der måske også vil blive et marked i Danmark for interesserede i grøn energi også uden tilskud, siger Knud Hyldahl.
Under stormen Helga producerede 25 kW møllen i Skanderborg over 500 kwt på et døgn.