23948sdkhjf

Dansk cementgigant sikrer Egypten dygtige ingeniører

FLSmidth har det seneste år uddannet egyptiske cement-ingeniører i samarbejde med det lokale Helwan Universitet. Nu overtager Helwan Universitetet uddannelsen og forsøger at få flere lokale cement-producenter til at bidrage.
Vi skruer tiden tilbage til slutningen af nullerne og zoomer ind på Nordafrika, nærmere betegnet Egypten. Her går det godt for FLSmidth, den danske cementkoncern, som bygger cementfabrikker på livet løs.

Faktisk går det så godt, at den største kunde, Arab ­Cement Company, har bedt FLSmidth om ikke bare at levere en fabrik, men også at drive den. En god nyhed. Problemet er bare, at virksomheden ikke har nogen folk til opgaven. Det egyptiske marked for ingeniører er støvsuget for kvalificeret arbejdskraft.

– Så der står vi med en super mulighed, men med en risiko for ikke at kunne løse opgaven med lokale folk. Vi vil gerne gøre en forskel, når vi bygger fabrikker. Vi vil være en del af det lokale samfund og skabe bæredygtige løsninger – og derfor var det ikke en mulighed at hente udlændinge ind til jobbet, forklarer Cristina Holmark, der er chef for FLSmidth Institute.

Ingeniører sat i produktion
Og det er netop FLSmidth Institute, som ender med at blive løsningen. Efter nøje overvejelser beslutter FL­Smidth at starte en ny ingeniøruddannelse op i samarbejde med Helwan Universitetet i Cairo. Formålet er at få uddannet tilstrækkeligt arbejdskraft, som er dygtig nok til at blive ansat hos FLSmidth, og som samtidig har lyst til at blive ansat i virksomheden efterfølgende.

I dag er Cristina Holmark ikke i tvivl om, at det var den helt rigtige løsning.

– DI gav os ideen med at bruge vores viden til at samarbejde med uddannelsessektoren dernede. Én af årsagerne til, at det kunne lade sig gøre var, at vi i forvejen havde en lokal organisation, som sammen med DI kunne rådgive os om processen, siger hun og peger på, at FLSmidths lokale ansatte hjalp hende med at få samarbejdet med universitetet i gang.

– Jeg skulle for eksempel vænne mig til, at man inden alle møder drikker kaffe og har en smalltalk om vind og vejr. Først når det er klaret, går man ind i mødelokalet og starter selve mødet, forklarer hun og fortsætter:

– Universitetets ledelse var heldigvis vant til at samarbejde med andre universiteter i verden og havde også en forståelse for internationalt samarbejde.

Netværk skal der til
Første del af projektet handlede om at starte uddannelsen op. Anden del har nu taget to år og har haft til formål at opbygge uddannelsen for de nye ingeniører.

FLSmidth har blandt andet brugt tiden på at uddanne nye ingeniører, men også på at uddanne de lokale undervisere, der fremover skal varetage undervisningen.

Nu er man nået til tredje del, der handler om at få flere egyptiske cementproducenter til at bidrage til uddannelsen og sende deres medarbejdere på universitet for at tage diplomuddannelsen. Her spiller DI’s søsterorganisation, Federation of Egyptian Industries (FEI), en stor rolle som brobyggere.

DI har længe samarbejdet med FEI, som i dag har stor politisk indflydelse og samtidig et netværk blandt størstedelen af landets erhvervsliv.

– FEI har en stor rolle i at få udbredt kendskabet til uddannelsen til andre cementproducenter i Egypten. Hvis det lykkes, vil det også være en fordel for FLSmidth, fordi vi får et bredere udvalg, når vi rekrutterer nye medarbejdere, siger Cristina Holmark.

Ifølge Jacob Kjeldsen, chef for DI’s internationale virksomhedsrådgivning, er netop den form for samarbejde et godt eksempel på DI’s internationale arbejde med medlemsvirksomheder og søster­organisationer i vækst- og udviklingsmarkeder.

– I Egypten er det at samarbejde med det offentlige som virksomhed ganske svært. Men har man et lokalt netværk, er det lettere. Hele ideen for os er at være med til at gøde jorden for virksomhederne. Samtidig bidrager vi til at skabe grobund for vækst og demokrati ved netop at udvikle den private sektor i landene. Det er en fordel for både vores medlemmer og for landene selv, siger han.

FLSmidth er i øjeblikket i gang med at udvikle en tilsvarende uddannelse for ingeniører i Indien i samarbejde med et privat universitet.

Kilde: DI Business - http://di.dk/dibusiness

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102