23948sdkhjf

Vindmøllevinger skal kunne genbruges

De fleste dele af en Vestas-vindmølle er i dag genanvendelige. Kompositmaterialerne i vingerne er den største barriere for, at hele vindmøllen kan genanvendes.
Projektet DreamWind søger at løse dette problem ved at finde nye veje til fremstilling af genanvendelige kompositmaterialer til vindmøllevinger. Derudover sikres, at genanvendte materialer kan bruges ved fremstilling af nye vinger.

I DreamWind-projektet samarbejder Vestas, en Vestas-materialeleverandør, Aarhus Universitet og Teknologisk Institut om at udvikle nye kompositmaterialer til vindmøllevinger.

Det bliver op til dette firkløver at opnå genanvendelighed gennem brug af biobaserede ressourcer eller genbrugsmaterialer eller ved fremstilling af stimuli-responsive materialer, som kan skilles ad efter vindmøllens levetid.

- Projektet bygger på nogle stærke forskningskompetencer inden for materialeområdet på Aarhus Universitet. Med Innovationsfondens investering får vi nu mulighed for at udvikle nye smarte materialer, der vil kunne ændre form eller adskilles, når det måtte ønskes efter endt brug. Dette bliver et vigtigt projekt, som vil kunne få stor indflydelse på den måde, hvorpå materialer genanvendes i fremtiden, udtaler professor Kim Daasbjerg, Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

- I Vestas har vi fokus på at reducere LCOE (Levelized Cost of Energy) samt på yderligere at fremme vindenergiens bæredygtighed. DreamWind leverer på begge disse områder, udtaler Anders Vedel, CTO i Vestas.

- Vi ser dette projekt som en naturlig forlængelse af vores samarbejde med Ellen MacArthur Fonden om cirkulær økonomi og fastholdelse af materialer som højværdiressourcer, der skaber værdi også efter produktets levetid, tilføjer Neil Jones, seniorvicedirektør for kvalitet, sikkerhed og miljø hos Vestas.

Danmark er et foregangsland for bæredygtig og innovativ produktion. Projektet skal i den sammenhæng dels bidrage til Vestas’ position som verdens førende leverandør inden for bæredygtig vindenergi. Dels hjælpe til med at positionere Aarhus Universitets og Teknologisk Instituts stærke kompetencer inden for polymer- og kompositkemi med henblik på efter projektet også at kunne fremme øget genanvendelighed i andre industrier, der ligesom vindindustrien bruger kompositter.

- DreamWind-projektet vil styrke vores miljøkemiske kompetencer. Vi forventer på den baggrund at kunne hjælpe virksomheder i flere andre brancher til bedre ressourceudnyttelse, afslutter Mikael Poulsen, centerchef på Teknologisk Institut.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298