ISO 9001 styrker danske virksomheders konkurrencekraft
Ny undersøgelse dokumenterer, at danske virksomheder, der arbejder med den udbredte ledelsesstandard ISO 9001, i høj grad oplever, at det bidrager positivt til deres resultater og bundlinje.
- Undersøgelsen bekræfter det, vi længe har vidst. ISO 9001 er et særdeles virksomt ledelsesværktøj til at optimere og effektivisere. Ledelsesstandarden giver konkrete redskaber til at arbejde systematisk med at forbedre kvaliteten, minimere fejl og øge produktiviteten i virksomheden, siger Anne Hasløv Stæhr, administrerende direktør i Dansk Standard.
78 procent af de adspurgte virksomheder, der alle er certificeret efter ISO 9001, har i nogen eller høj grad oplevet forbedret kvalitet i produkter og services ved at arbejde med ISO 9001 - og ligeså mange har oplevet øget kundetilfredshed. Desuden har 51 procent i nogen eller høj grad oplevet øget effektivisering, og 85 procent har oplevet bedre styring af de interne arbejdsprocesser i virksomheden. 64 procent har ifølge undersøgelsen i høj eller i nogen grad oplevet, at virksomheden har styrket sin konkurrenceevne.
Den udbredte ledelsesstandard udkom i efteråret i en ny version. Dansk Standard vurderer, at der med den nye ISO 9001 er grobund for at skabe endnu større værdi for forretningen.
- Den nye ISO 9001 fordrer en mere strategisk og udviklingsfokuseret implementering i virksomhederne med klar forankring i topledelsen. Der er således tale om et ledelsesværktøj, der fremadrettet vil få endnu større betydning og skabe endnu stærkere resultater, for de virksomheder, der arbejder målrettet med den, siger Anne Hasløv Stæhr.
Ny håndbog om ISO 9001
Og der er god hjælp at hente for danske virksomheder, der gerne vil arbejde med den nye ISO 9001. Dansk Standard har nemlig netop udgivet håndbogen ”Den nye ISO 9001 i praksis”.
Bogen beskriver og fortolker kravene og ændringerne i den nye ISO 9001, herunder det større fokus på virksomhedens strategiske arbejde.
Samtidig beskæftiger den sig med, hvordan standarden kan anvendes af stadig mere komplekse organisationer – både offentlige og private, uanset art, struktur og størrelse.