AVK træder på speederen
Ventilgiganten har købt en brasiliansk virksomhed.
Opkøbet sker på et tidspunkt, da BRIK-landet Brasilien er gået fra at være et vækstmarked til et marked på vej i recession. Men trods de i øjeblikket noget dystre udsigter for den brasilianske økonomi ser finansdirektør Lars Kudsk, AVK, store muligheder for at vokse yderligere i det sydamerikanske land, der kæmper med et massivt vandspild samtidig med, at reserverne af drikkevand svinder ind.
- VCW har et stærkt produktprogram af specialventiler, som kompletterer det produktmix, AVK i forvejen tilbyder til projekter inden for vandforsyning og spildevandsbehandling i Brasilien. Med opkøbet er vi nu tæt på at råde over en fuld produktpakke, som lever op til de brasilianske krav. Samtidig opnår vi synergier på salgssiden med det samme, forklarer Lars Kudsk.
Han forventer, at koncernens to brasilianske selskaber, der begge ligger inden for en radius på cirka 100 km fra Brasiliens største by Sao Paolo, på et tidspunkt bliver slået sammen til ét selskab for at optimere driften på en række områder – eksempelvis inden for hele forsyningskæden. Uden opkøbet skulle AVK selv have etableret en produktion af de ventiler, som VCW fremstiller.
Femtestørste i verden
AVK er i dag leverandør af kvalitetsventiler til brasilianske vandforsyningsselskaber som eksempelvis SABESP, der som verdens femtestørste selskab inden for vandforsyning forsyner omkring 28 mio. mennesker i og omkring Sao Paolo med vand.
Forsyning af rent drikkevand er et stigende problem – ikke bare i Brasilien, men globalt. Brasilianske SABESP har i det sidste halve år være i dialog med AVK og andre danske virksomheder for at få hjælp til at løse et akut problem med faldende vandreserver, stigende energipriser og ikke mindst en alvorlig lækagerate på hele 36 procent mod en lækagerate på blot 6-8 procent i Danmark.
Der forsvinder således mere end en tredjedel af drikkevandet i Brasilien på grund af lækager i systemet.
- Vi står nu med en bred produktpakke, som kan forbedre den brasilianske vandforsyning, blandt andet fordi den kan bidrage til at reducere lækageraten. I den sidste ende betyder det en bedre udnyttelse af de sparsomme vandresurser i Brasilien, og derfor øjner vi et stort vækstpotentiale, siger Lars Kudsk.
Flere opkøb på vej
Opkøbet af VCW sker i kølvandet på de 15-20 opkøb, AVK har foretaget de sidste 10 år – primært i Europa, men også i Sydafrika og senest i Australien i januar. Lars Kudsk bekræfter, at der er flere opkøb på vej.
- Vi er tæt på et opkøb i Malaysia, og der er flere boblere, som vi undersøger i øjeblikket, siger han.
Ambitionen i AVK-koncernen er fortsat at øge top- og bundlinjen i 2015/2016 i forhold til rekordresultatet året før. Udfordringerne er dog store specielt i Rusland og Kina samt i olie- og gasindustrien, som har givet et fald i projekter særligt på salget af ventiler til det industrielle marked.
- Til gengæld er udviklingen samlet set positiv for salget til vandforsyning og spildevandsbehandling. Men usikkerheden er vokset, siger Lars Kudsk.